Paár Ádám: A köhögő sárkány

Franci, a hatalmas, háromfejű sárkánygyík a hegy mélyén, egy barlangban éldegélt. Nem ártott ő senkinek. Hogyan is ártott volna? Nem volt nála gyámoltalanabb lény. Egyszer mégis arra vetemedett, hogy királylányt raboljon. Megkérdezhetitek: hogyan történhetett ez? Elmesélem. Franci nem vigyázott, és egy barlangi hegyi patak jéghideg vízéből ivott. Bepirosodott mind a három fejének a torka, nyelni is alig bírt, és iszonyúan köhögött.

  • Ez nem mehet így tovább – lekapta mind a három fejéről a hálósapkát, és elballagott a hegyek boszorkányához, hogy orvosságot kérjen tőle.

A banya kinyitott egy majd ezeroldalas, pókhálólepte könyvet, és magában mormolta: – Sárkány megbetegedésére orvosság? Hm, hm. No, lássuk csak! Hm, hm. Á, megvan a megoldás! El kell rabolnod egy királylányt.

  • Egy királylányt? Mit kezdjek egy királylánnyal? – kérdezte a mafla sárkány mind a három fejével, majd köhögött: – Krrrahh, krrahhh
  • Hogy mit? Te szegény mafla sárkány! Hát meg kell enned.

Szegény Francinak nem volt étvágya egy királylányhoz. De muszáj volt megtennie, ha egyszer csak így múlhat el a köhögés. Elment a legközelebbi királyságba, és elrabolta a legelső királylányt, aki az útjába esett. Ám kellemetlen élmény érte. Amikor letette a királylányt a földre, az pofon vágta a sárkányt. Franci annyira meglepődött, hogy sírva fakadt.

  • Brühühühü – zokogott mind a három fejével – Brühühühü! Én nem akartam semmi rosszat. Csak a köhögéstől akartam megszabadulni. Krrrah, krrrah! Az a rusnya banya mondta, hogy csak egy királylány felfalása árán szabadulhatok meg a köhögéstől.

A királylány megsajnálta szegény sárkányt: – Ó, szóval csak ezért raboltál el? – kérdezte – Hiszen ezen könnyen tudunk segíteni. Főzök neked egy jó meleg teát.

A királylány megkérte a sárkányt, hogy engedje haza. Estére visszatért a királylány egy szekéren, rajta egy hatalmas gőzölgő üsttel.

  • Idd meg ezt az üst forró teát, és holnapra kutya bajod sem lesz.

A sárkány mind a három fejével felhörpintette egy szuszra a teát. Másnapra csodálatos módon eltűnt a köhögése és torokfájása, és olyan boldog volt, hogy denevérszárnyait kitárva felrepült a levegőbe, és hétszer egymás után körülrepülte a tornyot, ahol a királylány lakott.

  • Köszönöm – mondta – Úgy látszik, mégiscsak érdemes volt királylányt rabolni.
  • De legközelebb ne igyál jéghideg vizet – intette a királylány – És ne rabolj el védtelen leányzókat!
  • Abban biztos lehetsz.

A sárkány és a királylány barátokként váltak el.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: