Kulcsárné Gégény Jolán: Tündérszalag

Láttatok már szivárványt? Nagyon régen történt ez az eset, amiről mesélek nektek… Egy nap éppen véget ért a zivatar, a sötét felhők elvonulóban voltak, az égbolton előbújt már a tündöklő nap. Az utolsó esőcseppek is éppen a földre értek. Eső utáni illat terjenget a levegőben, a csapadék lemosta a port a növényekről, a tárgyakról. Minden megtisztulva és megújulva csillogott a nedvességtől. Az égbolton a nap ragyogására szürke ívben megjelent egy széles sáv, az átívelő tündérszalag most rémisztő volt, annak, aki látta.

– Ez volna a gyönyörű szép szivárvány?! – a látványtól meglepetten kiáltották az állatok. Rövid idő alatt összegyűltek, értetlenül tanakodtak, hogy hová tűnhettek a szivárvány színei.

– Én már elég öreg vagyok, de ilyet még soha nem láttam! Valami baj van! – mondta aggódva Borzas a sündisznó.

Zümi a méhecske, Katicabogár és Pille a pillangó közelebb repültek, de nem találtak magyarázatot a történtekre.

  • Valaki ellopta a szivárvány színeit! – állapították meg ezt a szörnyű tényt mindannyian.

Néhány perc elteltével a borús felhők is elvonultak és a tündérszalag nem látszott.

Ekkor az erdő tündére megsúgta, hogy most hallotta a keleti széltől, hogy a felhőkirálynő nagyon megharagudott, ezért elvette a szivárvány színeit. Mivel Ő csak a kék, fehér, szürke árnyalatait használhatta, irigységből kárt okozott.

A szélnek panaszkodott: – Az élőlények rácsodálkoznak a csodaszép szivárványra, le sem tudják venni a tekintetüket róla, amíg az el nem tűnik. Engem miért nem csodálnak?

A felhőkirálynő, ha jókedvű volt, megborzolta a felhőket a kék égen és azok úgy táncoltak, mintha tejszínhabból volnának. Erre a játékra most ráunt és a szivárvány színes varázsát is magának akarta. Igen ám, de a tündérszalag a gonosz érintésétől minden színét elveszítette és azonnal szürkévé változott.

Az állatok tudomására jutott ez a hír, így arra az elhatározásra jutottak, hogy vissza kell szerezniük a színeket: a vöröset, a narancsszínt, a sárgát, a zöldet, az ibolyakéket, és a lilát!

A vörös színt a piros rózsától, a narancsszínt a körömvirágtól, a citromsárgát a naptól, a zöldet a fák és bokrok leveleitől, az ibolyakéket az ibolyavirágtól, a lilát a levendulavirágtól kérték el. A méhecskék nagyon sokan vannak, így ők parányi kosárkákba tudták szedni a piciny festékporokat. Egész nap csak dolgoztak, és hordták a színporokat.

– Most még meg kell várnunk, hogy újra essen az eső, aztán egy kis napfény is legyen, mert amíg nincs szivárvány, nem tudunk tovább dolgozni. – mondták aggódva.

Aznap hétágra sütött a nap és egy felhő sem volt a kék égen. Mindenki szomorú volt, hogy zápor hiányában a színporok tönkremennek. Délután azonban beborult, valamint hamarosan szakadni kezdett az eső. A napanyó tudta, mikor kell előbújnia a felhők mögül, hogy az állatok és a rovarok tervük megvalósításához lássanak. Zümi és barátai a megjelenő tündérszalaghoz siettek és szorgalmasan tevékenykedtek.

A madarak hordták a picinyke kosarakat, az apró repülő rovarok segítségével megfestették a színsávokat.

A nap ereje jól megszárította a színeket, mielőtt a tündérszalag ismét eltűnt volna. Rövid idő elteltével a szivárvány újra színesen pompázott mindenki megelégedettségére.

Napanyó megígérte a felhőkirálynőnek, ha színes akar lenni, segít neki, megvilágítja úgy, hogy több színben tündököljön. Felhő felségnek ez megfelelt és soha többé nem nyúlt a tündérszalaghoz, ezért látjuk most is színesnek a szivárványt. A tündérek nagyon sok színt mutatnak meg nekünk, de csak azoknak, akik ismerik a titkukat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: