Albert Katalin: Noncsi a kis kiváncsi fáncsi

Noncsi egy kis aranyos, babaarcú, féktelen kérdezősködéssel megáldott leányka, aki imád sárban, vízben, mindenhol ott teremni. Ahol a felnőttek már  rég lehúzták a zsalukat, oda is szeret bekukkintani.
Minap megkóstolt egy kis csipőspaprikát, majd fintorogva, tüzet okádva kiáltotta: – Ajaj, hajaj, tüzet okádok, akár a sárkány!!
Reggelente szeret elmélázni, lepkéket kergetni képzeletében, és mindig megkérdezni: „A lepkék miért szállnak, és miért nem járnak, mint az emberek? „ Képzeletében a lepkék sokarcúak, koktélt szürcsölnek a nyári melegben, és természetesen vidámak, akár a szép királylányok.
Marcsa néni szedett-vetett hajára mindig van replikája: „Miért ennyire össze-vissza, rendezetlen, mikor a felnőttek haja többnyire rendezett. Marcsa néni miért más, mint a többiek? Mintha neki a manók diktálnák a rendet, a szokásokat. Talán ezért ennyire más, különc.
Anyukája reggelente a kis zoknikat keresgéli, Noncsi csak ámul-bámul, a zoknik megszöktek, útra keltek. „Miért nincs anya zoknifegyencház, ha már ennyire koborolni szeretnek?”- kérdi.
Óvodába menet eleredt az eső. Sírni kezdtek a felhők. Noncsi nagyon szomorú lett, gondolatok gyötörték:”- Hol fér el ennyi csepp, miért sírnak a felhők, talán nagyon örvendenek valaminek?” Érdekes, a felhők nem mehetnek nyugdíjba, akkor talán pihenni is lenne idejük, nem sírnának egyszer -egyszer oly sokat.
Megérkeztek az oviba, Noncsi meg az anyukája. Noncsi kezében útjába eső virágszálakból szedett kis csokor. Röpke kis mozdulattal az óvonéni nyakába repül, elmosolyogja magát és boldogan újdonságolja.
Anyukának babagyára van, nemsokára egy kis testvére lesz, annyi testvért, babát gyárthat az anyukája, amennyit csak akar, akár többet is mint pajtásainak. Ezért is ilyen boldog, kezében tartott kis csokrát az óvónéni ölébe teszi, és boldogan, örömteli arccal szalad a játszósarok felé.
Egy újabb csodálatos nap, mikor Noncsi a kis kiváncsi fáncsi mondataival újabb kérdéseket és újabb válaszokat varázsol a mosolygós arcokra.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: