Szabó Sára: Gyöngyvirág

Valamikor régen egy öreg Tölgy erdő mélyén volt egy nagy rét amit a király főkertésze gondozott. Volt ott 100 különböző fajta virág. Nyílt ott elbűvölő sárga tulipán, bokorban nőt a káprázatos vörös százszorszép, és a zöld fűben bársony színben pompázott a muskátli….a kertész sokszor segítőként elhozta magával a lányát hogy segítsen gondozni a virágokat. A lány neve Gyöngyvirág volt. Ő is akár az apja nagyon szerette a virágokat. Szinte minden virág nevét tudta és azt is tudta melyik virágnak mire van szüksége. A muskátli szerette a fényt , a Tulipán hetente kétszer megszomjazott , a varázsmogyoró bokrokat évente  kétszer  metszeni kellett …de minden virágban volt egy közös: nem szerették a rendetlenséget. Ha szemét vagy gaz került a közelükbe mind elhervadtak.
Tehát nagy rendet tartottak a réten ezért mikor valaki arra járt az álla leesett  a csodálkozástól. A kertész és a lánya pedig csak dolgozott ,dolgozott hogy minél szebb és szebb legyen a rét. A király fiával minden évben háromszor tett sétát a réten és mindig megdicsérte Gyöngyvirágot tudása és ügyessége miatt. Így teltek boldog napjai Gyöngyvirágnak. De mikor a lány felnőtt ,apja, a főkertész  meghalt és a főkertész után a király másod kertésze vette át a helyét. Sajnos ezért nem dolgozhatott Gyöngyvirág a réten és helyette elment virágárusnak. Vették is a szép virágait- minden ember tőle vette a virágokat- de  Gyöngyvirág szerette volna ha újra a réten dolgozhatna. Nem is tudta hogy egyszer még megtörténhet ez. Ugyanis a király is idős volt már és ő is meghalt. A Herceg pedig annyira szerette az apját hogy minden nap megemlékezett róla és ezért fontosnak tartotta hogy  naponta ellovagoljon a rétre és ott tegyen egy kört. De az újkertész nem volt túl ügyes ezért a rét hamarosan  jelentéktelenné vált. Szomorkodott  is érte a  Herceg ,de hamar eszébe  jutat egy jó terv. Kihirdette a királyságban hogy amelyik fiatal kertész lány talál egy újfajta virágot ami neki is tetszik, annak odaadja a rétet és főkertészé teszi ,sőt a kastélyban lévő virágokat is keze alá adja és bőségesen megjutalmazza. Hát volt is a királyságban három kertészlány .Boglárka, Rózsa, és persze Gyöngyvirág. Útnak is indultak mind a hárman. Boglárka a mocsár felé indult ,Rózsa a dombokat járta ,Gyöngyvirág pedig az erdők mélyén kereste az új virágot. Volt ott sok  érdekes gizgaz ,virágfélék ,de egyik se tetszet neki. Mikor épp kijutott az erdőből egy árnyékos részen megpillantott egy kis virágot .Hosszú  levelei ,majdnem eltakarták a száráról lecsüngő tíz apró ,fehér virágfejet. Ez a kis virág nagyon megtetszet a lánynak ,gyorsan ki is ásta és belette egy utazó cserépbe majd hazaindult. Amikor beesteledet  meglátott az út szélén egy tábortüzet. Boglárka és Rózsa ült a tűz mellett és beszélgettek. Gyöngyvirág is csatlakozott .Éppen arról beszélgettek  hogy találták a saját virágjaikat. Boglárka átkelt  a mocsáron és otthagyta a fél csizmáját egy kis sárga virágért. Rózsa pedig egy gyönyörű vörös virágot talált aminek a szárán tövis nőt és akkor talált rá mikor egy medve üldözte és beleugrott ebbe a bokorba. Szerencsére nem nagyon sérült meg de a keze még mindig vérzett .Gyöngyvirág  is elmesélte hogy találta meg az ő kis virágát. A lányok még sokat beszélgettek és hamarosan össze barátkoztak. Kiderült hogy Boglárka mennyire szereti a kerti virágokat,Rózsa inkább a házban lévő virágokhoz értet.
– Hát te ?- kérdezte Rózsa Gyöngyvirágtól- Te milyen virágokat szeretsz?- Gyöngyvirág elmesélte nekik milyen virágokat neveltek apjával a nagy réten és hogy szeretné folytatni az apja után a munkát.
Másnap reggel vissza tértek a királyságba és délre már a király előtt álltak. A király mindegyiket jól megvizsgálta ,nézegette .Gyöngyvirág lába remegett az izgalomtól. A  király megvolt elégedve mindegyik virággal.
– Mivel mind hárman találtatok virágot és mindegyik szép is ,ezért a nevetekről legyenek elnevezve és a királyi kertben  legyen ültetve mindhárom virágból. Amelyik virág pedig elnyerte a tetszésemet Rózsáé .- Gyöngyvirág és Boglárka elszomorodtak de megölelték Rózsát és osztoztak az örömében. Rózsa egy pillanatra elgondolkozott majd ezt mondta:
– Felséges úr! Ez azt jelenti hogy főkertész lettem?
– Igen. – felelte a király.
– Hálásan köszönöm de nem hiszem hogy egyedül alkalmas lennék a feladatra .-a király kérdően nézet Rózsára.
– Szeretnék önnek ajánlani még két kertészt. Boglárka igazán ért a kerti növényekhez a kastély körül, Gyöngyvirág pedig a volt főkertész lányaként  visszatudná állítani a királyi rét szépségét. – a királynak tetszet az ötlet. Így Gyöngyvirág újra a rét kertésze lett és pár hónap múlva a királyi rét újra régi pompájában tündökölt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: