Kovács Gergő Krisztián: A jótett

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kerek erdő. Ebben az erdőben békességben és barátságban éltek az állatok. Nem bántották őket az emberek, sőt olyan nagy egyetértés volt ember és állat között, hogy még a villamos energiát is bevezették az E.ON szakemberei az állatok házába. Hálából az erdő lakói jelentették az embereknek, ha a környéken a bűnözök megrongálták a hálózatot, elloptak valamit.
Egyszer azonban a közeli generátor meghibásodott, s így áram nélkül maradt az erdőben minden állat házikója. Az állatok, akik már megszokták, hogy éjszaka sem kell félniük a sötétben, mert van világítás, nagyon megrémültek. Tanácskozásra gyűltek össze medve polgármester háza előtt. A méhek felajánlották, hogy adnak viaszt, amit égethetnek a házban és lesz fény. De mi lesz a közvilágítással? Annyi viasz a világon sincs, ami elég lenne az erdei utak megvilágosítására.
A farkas szerint rakjanak tüzet az utak mentén, adjon az fényt. Nem tartották az állatok jó ötletnek ezt sem. Mert ha feltámad a szél, és elvisz egy parazsat, leéghet az egész erdő. Sok ötlet volt még, de egyiket sem tartották jónak.
Ekkor a szentjános bogarak vezetője kért szót:
– Most jött el a mi időnk barátaim! Nappal nem lehetünk a segítségetekre, de éjszaka fényünk bevilágíthatja az erdő ösvényeit és otthonaitokat.
Nagy volt az öröm az erdő lakói között. Végre jó megoldást találtak és már nem kellett félniük a sötétben. Mindenki elégedetten ment haza. A terv jól működött, a szentjános bogarak világítottak éjszaka, az állatok így biztonságban voltak. Pár nap múlva ismét lett áram, mert az emberek megjavították a generátort.
De a szentjános bogarak vezetője azt javasolta, hogy az emberek a közvilágítást ne kapcsolják vissza. Takarékoskodjanak az energiával. Ők továbbra is vállalják, hogy éjszakánként bevilágítják az erdei utakat, s így kevesebb áramot használ az erdő.
Tetszett az E.ON szakembereinek az ötlet, s így megegyeztek. Csökkentették az áramszámla díját, így az állatok is jól jártak. A fel nem használt energiát pedig elraktározták. Azóta is nagy békességben élnek az erdő lakói, s nem félnek az áramszünettől!
Takarékoskodj Te is az energiával!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: