Szalay Zsuzsa: Borka a csodatévő kutya

Egyszer volt, hol nem volt a legkisebb faluk legkisebbikében, élt egyszer egy csodatévő kutya, úgy hívták Borka. Első ránézésre semmi különöset nem lehetett rajta észrevenni, aranybarna bunda, kajla fülek, kicsit talán nagyobb pocak, de….ha a szemébe nézett valaki, máris olyan furcsa érzés fogta el. Olyan bizsergető, olyan jó volt belemerülni a tekintetébe. Minden gondolatát értetted, és annyira okos tekintete volt, hogy ahhoz hasonlót még senki sem látott, nem hogy kutyánál, de talán még embernél sem. Ha megsimogattad, azonnal jobban érezted magad, szinte szárnyaltál.
Ezt persze nem tudta és érezte mindenki rögtön. Először Molnárék gyerekei vették észre, ők voltak a kutya gazdái. Ha betegek voltak, csak megsimogatták Borkát és máris a múlté volt a köhögés, a nátha, a lezúzott biciklis sérülés is nyomtalanul elmúlt. Mivel egymás gondolatati is értették,  nagyon sok mindent csináltak együtt,  és tényleg különleges kapcsolat volt az övéké. Borka bármit meg tudott csinálni, ha kellett újságot hozott, ha kellett virágot ültetett, összeszedte titokban a szennyest a kis gazdái után, bármire képes  volt.
A gyerekek többször mesélték szüleiknek, hogy az ő kutyájuk különleges, más mint a többi, de ők csak kedvesen mosolyogtak gyermekeikre. Történ egyszer, hogy az édesanyjuk nagyon-nagyon beteg lett. Az édesapa orvostól-orvosig hordta féltett feleségét, de egy idő után, sajnos lemondtak róla a doktorok, és azt mondták csak pár napja van hátra szegény asszonynak. Az apa nagyon nekikeseredett. A gyerekek, csak egy jó alakalomra vártak, és megkérték apjukat, hadd hozzák be Borkát édesanyjukhoz, csak pár percre.
Az édesapjuk legyintett.  – Már úgy is mindegy, nagy baj nem lehet belőle – mondta.
A gyerekek behívták Borkát, anyjuk ágya mellé ültették és szegény beteg asszony fejét a kutya felé fordították, erőtlen kezét a Borka hátára tették. A következő pillanatban az anyjuk keze megemelkedett, és simogatni kezdte szép lassan Borka aranybundáját, a szeme is óvatosan kinyílt, és Borka csodaszép, okos szemeibe nézett, nagy levegőt vett és pár percre rá, már felült az ágyban, majd azt mondta:
–    Olyan éhes vagyok, nem hoznátok nekem valamit enni?
Volt nagy öröm, azt sem tudták hová szaladjanak, hárman százfele próbáltak futni, kolbászért, főzelékért, egy kis süteményért, még Borka is hozott egy kosár gyümölcsöt az asszonynak.
Onnantól kezdve megváltozott Molnárék élete, és természetesen Borkái is. A faluban az asszony csodájára jártak, hogy a halál torkából visszatért. Mivel nagyon jó lelkű emberek voltak, nem titkolták nagyon a megtörtént dolgokat, és akin tudtak segítettek.
Jöttek gyerekek százai, megsimogatták Borkát és gyógyultan távoztak, jöttek súlyos betegek, és meggyógyultak, volt aki csak derékfájással jött, volt aki töréssel, mindenkin segített Borka. De bizony féltek is a falubeliek, nehogy valaki gonoszságból elvigye Borkát, ezért aztán megbeszélték, hogy nagyon másnak nem mesélnek róla.
De egy idő után híre ment a falunak, hogy ott nincs egy beteg sem, hogy valami csuda kutya él ott. Egy közeli nagyváros polgármestere elhatározta, hogy megszerzi magának Borkát, és ezzel kápráztatja majd el a városa lakóit, és biztosítja magának, hogy még sokáig a város élén lehessen.
Egy éjjel embereket küldött  Borkáék házához, és elraboltatta a kutyát. Nem volt nehéz dolga, Ő  önként elment velük, nehogy baja essen a kis családjának.
A polgármester kihirdette, hogy olyan csodát látnak, amit még soha, és hogy egy csodatévő kutyát hozott, aki mindenre képes. Jöttek is az emberek ezrei, hogy megnézzék a különleges állatot.

Nagy dáridó volt, a helyi tv élőben adta a műsort, más tv csatornáktól is jöttek, a rádiók is a helyszínre vonultak. A polgármester a legszebb ruháját öltötte magára.
–    Tisztel hölgyeim, és uram! – kezdte a polgármester
–     A mai nap mindenki életében emlékezetes lesz, olyan láthatnak, ami a világon keveseknek adatik meg. Ma bemutatom Önöknek Borkát a csodakutyát, a csodaképességeivel. És íme itt jön Ő.
Feszült figyelem, néma csend és egyszer csak kinyílik a színpad függönye és sántikálva bejön Borka. De rá sem lehetett ismerni. Úgy vakaródzott, mint egy rühes kóbor kutya, vonyított, mint aki megveszett.
–    Őőőő, hát itt van Borka, folytatta a polgármester. Kezdjük néhány alapvető dologgal. Ülj le!!!
Borka csak nézett és tovább folytatta a vakarózást!
–    Adj pacsit!
Borka erre képen nyalta a polgármestert, úgy hogy annak csak úgy fröcsögött a nyál az arcáról. A polgármester undorodva törölte le az arcát.
–    Hozd ide az újságot a földről!
Borka nagyot ásított, majd lány kutyához cseppet sem illendően hatalmasat böffentett. Az emberek sugdolóztak, majd nevetgéltek, egyre hangosabban. Persze magában Borka szórakozott a legjobban, mert nem csak különleges képességei voltak, hanem nagyon-nagyon okos is volt. Borka elé egy nagy földdel teli ládát tett a városvezető, majd pár virágpalántát.
–    Ültesd el! – parancsolta
Borka beleugrott a ládába és az elkezdte kaparni a földet teljes erővel, egész addig, amíg az összes föld a polgármester úr ruháján nem landolt. De ekkor már bizony mindenki nevetett torkaszakadtából. Majd miután jól kiszórakozták magukat, szép lassan hazamentek, még hetekig beszélték a mókás történetet. De bizony a polgármester olyan haragra gerjedt, hogy Borkát azonnal elzavarta.
A mi kis főhősünk hazáig mosolygott, bele tellett pár napba még a falujába ért, de nagyon boldog volt mindenki, hogy végre újra otthon van. Nagy becsben tartották és annyi szeretettel halmozták el, amennyivel csak lehet. Ez volt a legboldogabb falu a világon.
Hogy honnan tudom ezt a történetet? Hát minap a legkisebb faluk legkisebbikébe jártam, és Borka lánya mesélt nekem az édesanyjáról. Hogy hogyan, hát a szemével, mert bizony Ő is ilyen különleges képességekkel rendelkezik, aki nem hiszi,  keresse meg Őket!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: