István Beáta: Az álomszerű valóság

Egyszer volt, hol nem volt, a Szóládi csodálatos és hatalmas erdő, ősfáival borított részén állt egy kicsi házikó. Ebben az erdei lakban lakott a 9 éves Hajnalka a testvérével, Mátéval és a szüleivel. Az erdőt nagyon jól ismerték, az édesapjuk pontosan megtanított nekik mindent a növényekről és az állatokról.   A leányzó tudta milyen gyönyörű színű a málna, a kökény, mikor érnek a zamatos gyümölcsök, ismerte a bokrok és a cserjék virágzását. A fák mikor gyönyörű halványzöldek, sötétzöldek, mikor hullnak a falevelek. Szerette a szép színes virágokat, ha az erdő szivárványszínben pompázott. Természetesen az erdőhöz tartoztak az állatok is. Rengeteg képeskönyvet olvasott fel az apja, megmutatta és elmagyarázta az állatok kinézetét és viselkedését is. Hajnalka ismerte és imádta az összes vadállatot, háziállatot és az erdei állatokat is. Kívülről fújta színűket, mit esznek, mitől félnek. Az édesapa nagyon büszke volt leányára, aki rengeteget tanult, figyelt és ismert fel. Csak egy dolog bántotta nagyon, hogy gyermeke rettenetesen félt. Távcsővel figyelte az állatokat, de a közelükbe nem merészkedett. Ha erre mégis sor került, sikítozott, futkározott, így minden állatot elijesztett. Hiába mondta: – Apa, én imádom őket!

Az állatok rettegtek a hangoskodásától. Szomorúsággal töltötte el a családot a leány viselkedése.

Egy napon a délutáni pihenő alkalmával Hajnalka csodálatosat álmodott:

  • Sziasztok! Gyertek ide Hajnalkához!- kérlelte az állatokat.

Azok ugyan félve, de odasettenkedtek a kislányhoz. Könnyen barátkoztak. A mókuska mogyorót hozott és összetörte, hogy Hajnalka meg tudja enni. Az őzikék színes virágokat téptek a szájukkal és vitték neki. A medve elhozta kedvenc méztartalékát, a madarak magokat és bogyókat szedtek. A pacsirták vidáman énekeltek. A nap aranylóan sütött a díszes társaságra. Lágy szellő fújdogált, a virágok és az édes bogyók illata finoman lengte be az erdőt. Hajnalka mindent megkóstolt, új barátait megsimogatta és csodálkozva nézett a szőrös, tollas, csupasz állatkákra.

  • Ti pont olyan aranyosak vagytok, mint a képeskönyvekben! Minden úgy van, ahogy apukám mondta. Tőletek nem kell megijednem! Láss csodát, már nem is félek köztetek!

Ekkor a távolból halk kolompszó hallatszott. Hajnalka felébredt és fülelni kezdett:

  • Mi lehet ez? Tiri, a kiskecske? Hű, akkor már uzsonnaidő van! Apa hamarosan indul az állatokat etetni.

Amilyen gyorsan csak tudott, kiszaladt a ház elé és kiabálni kezdett:

  • Apa, apa! Én is veled megyek az erdőbe! Már nem félek az állatoktól és sikoltozni sem fogok!

Az édesapa ezt már annyiszor hallotta, de nem akarta elvenni lánya kedvét, így együtt indultak el. Hajnalkának az álom járt az eszében, miközben zöldellő fák, illatos bokrok mellett haladtak el. Megjelentek az első nyuszik, őzek, majd a vadetetőhöz sereglett az erdő összes állata élelemre várva.

Hajnalka megtorpant, nem jött ki hang a torkán, reszketett keze-lába. Csendben nézte az etetést s közben újra az álmára gondolt. Most az állatok sokkal félelmetesebbnek tűntek hatalmas termetük miatt és ajándékot sem hoztak.

  • Erőt kell gyűjtenem! Nem szabad sikoltoznom, mert elijesztem őket!- suttogta. – Álmomban minden olyan könnyen ment!

Észre sem vette, hogy ezt már hangosan kiáltotta. Apukája csodálkozva nézett rá:

  • Miféle álom, gyermekem?

Ekkor a kislány mesélni kezdett s közben bátran felkapta az élelemmel teli vödröt és megtöltötte az etetőt. Már az sem zavarta, hogy egy őzike a lábához közelített és szaglászni kezdte. Önfeledten segített édesapjának, a boldogság egész lényét átjárta. Hiszen olyan sok meséből hallotta már:

AZ ÁLMOK VALÓRA IS VÁLHATNAK!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: