Röthler Orsolya: Gréta a palacsinta

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy palacsinta, akit Grétának hívtak.

A palacsinta lánynak volt egy barátnője, akinek Zsuzsi volt a neve.

Egyszer Zsuzsi és Gréta összetalálkozott a parkban. Mikor fölültek a libikókára Gréta hirtelen megszólal:

– Drága barátnőm, olyan unalmas az itteni élet, mindennap ugyanazt csináljuk! Gyere, menjünk el és nézzük, meg milyen dolgok vannak más vidékeken.

Azonban barátjának semmi kedve nem volt elhagyni otthonát. Így hát elindult Gréta magányosan, de mégis vidáman. Ment, ment és egyszer csak látott egy nagyon magas létrát, ami egy felhőbe volt beletéve.

– Hát én fölmászok arra a létrára, hátha van ott valami érdekes dolog – gondolta, azzal fölmászott. Mikor fölért a létra tetejére látott egy óriási magas és nagyon vastag falat. Megkopogtatta a falat, és rögtön kinyílt egy ajtó, ahonnan egy morcos bácsi dugta ki a fejét.

– Mit keresel itt, és mit akarsz? – kérdezte mogorván.

– Én csak be szeretnék jönni, megnézni, hogy mi van odabent.

Az őr elgondolkozott majd beengedte a lányt a kapun. A palacsintalány meglátta az előtte lévő óriási királyi palotát. Azt gondolta bemegy, megnézi, mi van odabent, hátha valami csodás dolog fog történik vele. Mikor belépett a palotába két őr ragadta meg a kezét, s megkérdezték, hogy mi járatban van az Ételek országában. Gréta elmondta nekik, hogy ő is az Ételek országában lakik, csak elindult otthonról, hogy körbe nézzen más vidékeken. Az őrök azt tanácsolták neki, hogy menjen a Királyhoz, mert épp most akarja megházasítani András nevű, pizza tészta fiát.

A lány megfogadta az őrök tanácsát, és a Király színe elé lépett.

A király boldogan fogadta Grétát, s azt mondta: megtartják az esküvőt, amint Gréta teljesíti a Király egyetlen, de nehéz kívánságát.

A lány örömmel mondott igent a Királynak, és megkérdezte mi lenne az úr kívánsága.

– Azt szeretném kérni kedves Gréta, hogy hozd föl az én gyönyörű feleségem arany hajpántját a város közepén lévő, kiszáradt, veszedelmes, és nagyon mély kútból!

A lány másnap ment a kúthoz és belevetette magát. Tényleg jó mély kút volt, mert nagyon sokáig zuhant. Mikor leért a kút mélyére elkezdett tapogatózni, és egy kis idő után megtalálta a Királyné hajpántját. Azonban mikor a hajpántot kiemelte a vízből, hirtelen előtte termett egy gonosz és csúf boszorka.

– Mit akarsz ezzel a hajpánttal? – kérdezte a lánytól.

– Én csak föl szeretném vinni a királynőnek, mert ez az övé – mondta. A boszorka elgondolkozott majd ezt felelte:

– Akkor velem kell jönnöd és egy álló napig főznöd, mosnod és takarítanod kell a házamban. Gréta beleegyezett, így hát főzött a boszorkának ebédet, kimosta a büdös és ronda ruháit és kitakarította a házát. Mikor aztán lejárt az egy nap Gréta elbúcsúzott a boszorkától, kimászott a kútból, és visszament a városba.

Mikor aztán fölért a kútból, futott a királyhoz, hogy megmutassa neki a hajpántot.

A Király megtartotta lakodalmat. Hét nap hét éjjel tartott a lakodalom. Ettek ittak jót mulattak, máig is élnek, ha meg nem haltak. Ha nem hiszed járj utána!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: