Winkler Dóra: Fenékjáró fogas ponty

Egyszer volt, hol nem volt, valahol a Balaton egy csendes nádasában élt egy furcsa fogas ponty.
Nem tudni, miért, de apján és anyján kívül senki se szerette. Az iskolában is mindig
egyedül üldögélt.
Egyszer, amikor éppen egy nyugalmas helyet keresett, meglátott egy víz alatti sziklaszirtet. Letelepedett az egyik kőre, és olvasni kezdett. Annyira elmerült könyvében, hogy észre sem vette, amikor a tó fenekére süllyedt. Letette a könyvet, és ráébredt, hogy nem kap levegőt. Kapálózott a felszín felé, de nem jutott feljebb.
Meglátta ezt egy öreg keszeg, és felsegítette a partra. A ponty tudta, hogy helytelen dolgot tett, amikor nem fogadva szót a szüleinek, lemerült a tó mélyére. Nem merte elmesélni a napi beszámoló során a történteket a keszeg életmentő segítségéről, és másnap újra visszament a szirtre.
Csak olvasott és olvasott. Néhány óra alatt lassan a zátonyig süllyedt. Élvezte a könyvét, de nagyon egyedül érezte magát. Hiányzott a ponty ifjak társasága.  Úgy döntött, lemegy a tó aljára, hogy tanácsot kérjen a keszegtől: miért nem barátkozik vajon vele senki?
A bölcs hal azt javasolta, húzza ki az összes fogát, mert biztosan a félelmetes kinézete miatt tartanak tőle a többiek. Fogak nélkül talán elfogadják az iskolatársai.
A ponty csak húzta a fogait, de nem jött ki egy sem. Addig-addig kísérletezett, míg megint teljesen elfogyott a levegője. Úgy döntött, egy barát sem ér annyit, hogy fogatlan ponty legyen, vagy megfulladjon a tó mélyén.
Megkönnyebbülten nyitotta nagyra a száját.  A hűs tiszta balatoni víztől újra erőre kapott. Nem kesergett már a magányos órák miatt, és attól kezdve ott olvasott lent. A többi hal irigykedve nézte, hogyan válik egyre okosabbá. Már nem a keszeget keresték meg kérdéseikkel a víz lakói, hanem a tó alján üldögélő barátságos pontyot.
Azóta is ott üldögél, s várja a kíváncsi kérdéseket.
Ha nem hiszitek, ti is merüljetek le egy búvárszemüveggel a Balaton aljára, biztosan találkoztok vele.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: