Bencze Máté: A hős királyfi története

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, volt egyszer egy király. Volt annak három fia. Egyszer csak felkerekedett a legnagyobb fiú. Hét nap, s hét éjjel vándorolt. Akkor találkozott egy ősz, öregapóval, aki azt mondta neki:
–    Ne menj jobbra, ahol kettéágazik az út, mert ha arra mész, megjárod! – és huss, el is tűnt. A királyfi nem hallgatott rá, mert azt hitte, hogy az egy félnótás, ezért jobbra vette az irányt s egyenest egy vén boszorkánnyal találkozott, aki nyomban kővé is változtatta. Eltelt egy év. A középső fiú is elindult szerencsét próbálni, de ő is a bátyja sorsára jutott. Nem hallgatott ő sem az öregre s kővé változott. A legkisebbik fiú is elindult az utakat járni. Találkozott ő is az öregapóval, és neki is mondta a vén:
–    Ne menj jobbra, ahol kettéágazik az út, mert ha arra mész megjárod! – és huss, el is tűnt. Hát a mi királyfink balra vette az irányt és csakhamar egy óriás palotához ért. Ott egy aranyhajú királylány fogatta. Egyből egymásba is szerettek. Azon a napon meg is tartották a lakodalmat és boldog házasságban éltek. Egyszer csak eszébe jutott a királynak a két testvére és elment az egész hadsereggel a keresésükre felfegyverkezve. Az elágazásnál jobbra fordultak és találkoztak a vasorrú bábával. A hadsereg egyből lemosta a vén boszorkányt a földfelszínéről. Azon nyomban megtört a varázs és a két királyfi újra a régi lett. Két királylányt is elvarázsolt a boszorkány, ők is felszabadultak az átok alól. Első látásra egymásba szerettek az ifjúk. Hazament mindenki, és boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: