Bodnár Csilla: Az üvegecske

Egyszer volt, vagy talán nem is volt egy parányi üvegecske. Apró oldalán megtört a fény, s a napsugarak vidáman cikáztak a kicsi szoba falán. Karcsú nyakán egyetlen karc sem látszódott, tetején a pici parafadugó makulátlanul kukucskált a nagyvilágba.
Este volt. A nyitott ablakon betévedő langyos szellő táncoltatta a függöny alját. Az üvegecske vágyakozva nézte a csillagokat. A sok pici, világító hópihe olyan közelinek tűnt, mintha ő is megfoghatta volna, és beletehette volna üvegfalai közé. Milyen fényes is lett volna akkor! De semmi sem tart örökké. A csillagok fényét beszippantotta a Nap, hogy most ő is ragyoghasson. Reggel lett. A ház lassan ébredezett, átlátszó főhősünk nagyokat nyújtózkodott a napfényben. Maya pizsamában, kócosan bandukolt az üvegecskéhez. Ő volt a gazdája, talán a barátja is. Még nevet is adott neki: Csöpi. Szerette Csöpit, és ő is szerette a lányt.
Ezen a reggel Maya magával vitte őt is. Dolgozatírásnál mindig nála volt, hiszen kellett a szerencse. A táskájába csúsztatta Csöpit, és már indult is. De jaj, micsoda balszerencse! A táska zsebe kiszakadt, és az üvegecske halk koppanással a földre hullt. Maya nem vette észre, hiába kiáltozott és sírt. Ott feküdt magányosan órákig, vagy talán napokig is, mígnem egy galamb szállt elé. De nem akármilyen madár volt az! Tömzsi testéhez nem illett aprócska, amorf feje. Megtépázott, sötétszürke tollai szanaszét álltak, s rövid, pikkelyesedő lábán esetlenül mozgott. Mikor meglátta a földön heverő üvegcsét, a lábával óvatosan megfogta, és erős szárnyaival lassan a magasba emelkedett. Mikor már a felhők felett voltak, a galamb nekiindult, és olyan gyorsan repültek, hogy egy másik világban, egy kristályalmában találták magukat. Ennek az almának a közepén egy vakítóan fényes nap volt, ami beragyogta az egész birodalmat. A galamb letette az üvegecskét egy óriási cseresznyelevélre, ami egy végtelen hosszú és végtelen mély levegőfolyón ringatózott. Csöpi boldogan napozott az idő végtelenségében. De hirtelen hagy szélvész kerekedett, s a cseresznyelevél vadul forgolódott a fény örvényében. Szerencsére a galamb hamar elkapta az üvegecskét, és tovarepült a drágakövek barlangjába.
Ott letette őt egy kötött asztalterítőre. Körülnézett. A barlang fala göröngyös, színes ékkövekkel volt kirakva, miközben az asztalok és székek egyszerű, durván faragott kőből készültek. A barlang falára erősítetett fapolcok tele voltak különleges fűszerekkel, vaníliarudakkal és csokoládéval. Hirtelen egy csapat nagyfülű, vászonruhás manó jelent meg, és barátságos mosollyal köszöntötték, mintha régi barátjuk lenne. Körbetáncolták a barlangot, és hangos énekszóval köszöntötték Csöpit. Az üvegcse velük énekelt és nevetett. Egy idő után azonban elfáradt, s pihenni akart. A manók viszont lankadatlan lelkesedéssel forogtak és ugráltak. Annyira belelendültek, hogy nem tudták abbahagyni, mindent levertek, feldöntötték a székeket, teljes káosz alakult ki. Szerencsére a galamb jókor érkezett, felkapta Csöpit és messze szállt vele.
Átrepültek a fagylaltdombokon, a nagy sárga elefánt és az óriási daloló mandala felett. Ekkor a madár egy kecses fordulattal felfelé vette az irányt, és meg sem állt, míg a habfelhőket átszelve ki nem értek a világűrbe. Sötét volt, s a milliónyi apró fénypont súlytalanul lebegett a végtelen maszlagban Csöpivel együtt. Lenézett. Alatta csak egy gombostű fejének látszott a Föld.  Olyan messze volt, hiányzott neki az egyszerű szobácskája és Maya. Hirtelen elkezdett zuhanni. A galamb utánakapott, de nem tudta megfogni. Az üvegecske behunyta a szemét és hagyta, hogy hangtalanul földet érjen. Érezte, hogy valaki erősen szorítja magához.
Este megint ott állt az asztalkán. S bár a parafadugó kicsit megkopott, nem érezte magát kevesebbnek.  A csillagokra nézve elmosolyodott, majd elaludt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: