Homenszki Ibolya: Bűntudat

Decemberi nap volt, kint esett a hó ezért a gyerekek a házban játszottak. Lackó rajzot készített és levelet írt a Mikulásnak, bátya Patrik labdázott.
– Bent nem szabad labdázni, mert összetörsz valamit, tedd le szépen játssz valami mással- szólt rá anyukája. De a kisfiú nem hallgatott rá és tovább rúgta a labdát. A labda csak pattogott ide-oda aztán neki anya kedvenc vázájának. A váza a földre esett és darabokra tört.
– Mi történt?- kérdezte anya miközben berohant a nappaliba. Ez volt a kedvenc vázám, kislány koromban kaptam nagymamámtól. Ki tette ezt?- kérdezte mérgesen.
– Lackó volt, ő verte le- vágta rá Patrik.
Édesanyja nagyon megszidta a kisfiút és mielőtt bármit is mondhatott volna a szobájába zavarta büntetésként. Patrik is ment nemsokára utána hiszen tudta, korán le kell feküdni, mert éjszaka jön a Mikulás. Bántotta a bűntudat, de mire az ágyhoz ért öccse már aludt, azt gondolta reggel majd bocsánatot kér tőle és esetleg ad neki valami édességet is. Ezzel megnyugodott és álomba is merült.
Álmában a szobájában volt és furcsa zajra lett figyelmes ami az íróasztala alól jött. Egy apró lény mászott elő.
– Hát te mi vagy?- kérdezte és tovább bámulta a kis jövevényt.
– Egy jó tevő manó vagyok azért jöttem, hogy tedd jóvá amit ma csináltál, különben nem jön hozzád a Mikulás. Megmutatom neked mennyire megbántottál mindenkit ma. Legyintett egyet a manó és máris a nappaliban találták magukat.
Patrik látta magát ahogy labdázott, testvérét ahogy a Mikulásnak rajzol, hallotta mikor anyukája rászólt, hogy hagyja abba a labdázást.
– Te mégsem hallgattál édesanyádra, a szüleidnek mindig engedelmeskedni kell, ez volt az első hiba amit elkövettél aztán jött a második, amikor hazudtál. de közben nézd anyukád arcát ahogy összeszedi a törött váza darabjait, milyen szomorú. Számára ez egy nagyon fontos dolog volt. Aztán jött a szidás.
– Most nézd a kis Lackó arcát, milyen rémült és nézd a szemei tele vannak könnyel. Igazságtalanul büntették meg. Még egy legyintés és újra szobában voltak. Patrik halhatta ahogy öccse zokog és a földre dobja a Mikulásnak írt levelet.
– Vedd csak fel és olvasd el- mondta mérgesen a manó. Patrik úgyis tett, olvasás közben könnyes lett a szeme.
– Nekem kért korcsolyát, hogy együtt menjünk a korcsolyapályára. Hogy tehettem ilyet vele- mondta teljes megbánással.
– Még helyre hozhatod- szólt a manó aztán eltűnt.
Patrik felébredt, körbe nézett öccse nem volt az ágyában. Felkapta köntösét és rohant a nappaliba. Ott volt az egész család.
– Gyere neked is van ajándék- hívta öccse.
– Nem érdemlem meg- mondta és szüleihez fordult. Tegnap délután Lackóra fogtam, hogy eltörte a vázát, pedig én voltam, féltem a büntetéstől és a szidástól. Hibáztam, ezért nem érdemlem meg az ajándékot, legyen inkább az öcsémé. Szülei nagyon megdöbbentek rajta.
– Nagyon rossz dolgot tettél, de örülök, hogy bevallottad és hogy nagyon megbántad.
– Kérlek te se haragudj rám, soha többet nem teszek ilyet veled- mondta testvérének.
– Nem haragszom- szólt Lackó és már ugrott is, hogy megölelje bátyját.
Aztán együtt játszottak. Patrik nagyon boldog volt, hogy senki nem neheztelt rá és megfogadta soha nem fog hazudni és másokat megbántani.

Reklámok

Homenszki Ibolya: Bűntudat” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: