Hornyák Andrej: Karácsonyi díszek

Hűvös szél suhant végig a tájon. Körbefonta jeges karjával a városokat, a falvakat, de még az erdőbe is bekukucskált és minden egyes fáról lefújta a még ott kapaszkodó száraz faleveleket.
–    Sokkal hidegebb van, mint egy héttel ezelőtt. Megérkezett a rég várt tél?  – kérdezgették egymástól az erdő lakói.
–    Nemsokára itt a karácsony! Jaj, de jó! Gyertek, készüljünk fel rá! Sok-sok száraz faágat kell gyűjtenünk, mert ha elkezd hullani a hó, akkor nehezebb dolgunk  lesz. – biztatták egymást.
Mindannyian érezték már a levegőben, hogy bizony nem kell sokat várni a mindent betakaró hópelyhekre. Gyorsan munkához láttak. A kisebb állatok a kisebb faágakat gyűjtötték, a nagyobbak, erősebbek pedig hatalmas fadarabokat cipeltek és rakták egy nagy fenyőfa tövébe. Ez volt az erdő legmagasabb és legterebélyesebb fenyőfája. Még ha sűrűn hullik is a hó, a fadarabok szárazak maradnak alatta.
Napokig szorgoskodtak az erdő lakói és közben boldogan idézték fel a múlt karácsony legszebb pillanatait. Énekeltek, dudorásztak, meséltek és azon tanakodtak, milyen meglepetést is készítsenek a kedves Vendég számára, aki nemsokára megérkezik.
–    Építhetnénk neki egy nagy házat, hogy ne menjen el. Lakhatna velünk egész éven át! – találta ki a róka.
–    Nem hiszem, hogy ez jó ötlet. Tavaly ilyenkor is azt mondta, hogy még sok helyre meghívták. Várják őt mások is. – intette le a kis nyuszi.
–    De akkor mivel lephetnénk őt meg?
Már kezdtek kétségbeesni az állatok, amikor lassan, szinte ünnepélyes hangulatot teremtve, nagy pelyhekben hullani kezdett a hó. Egymás után táncolva érkeztek a földre a hópelyhek és néha úgy tűnt, mintha azon veszekednének, ki hol találjon magának helyet.
Kis idő múlva hófehér takaró födött mindent a nagy erdőben, még a nagy fenyőfa ágait is.
Most már nagyon izgatottan láttak az utolsó simítások elvégzéséhez is a kis barátok. Az egyikük gyorsan tüzet gyújtott, a másik forró teát főzött, a harmadik pedig összeterelte a többieket, hogy még utoljára elpróbálják a kedves kis karácsonyi dalt.
Egyszer csak izgatott csiripelésre lettek figyelmesek. A kis cinke ijedten csipogta, hogy bizony az erdő legnagyobb fenyőfáján nincs hó. – Biztosan elolvadt a tűz melegétől.
Mitévők legyenek most? Hisz a vendég-váró fa nincs talpig díszben! Hogyan díszítsék fel?
–    Nekem van egy mogyoró-gyöngyöm, azt szívesen fölakasztom. – hangzott az első remek ötlet a mókustól.
–    Én talán a vékony faágakból készíthetnék valamilyen érdekes díszt. – jött a következő felajánlás a mosómedvétől.
–    Én pedig az alma-tartalékomból adok szívesen. – mondta az álmos süni.
És az erdő lakói közül mindenki gyorsan hazaszaladt és hozott valamilyen érdekes, szép, és a maga számára értékes ajándékot, amivel gyorsan feldíszítették a fenyőfát. Annyira szépre sikerült, hogy nevet is kellett neki adni, mégpedig karácsonyfának keresztelték el. Most már nyugodtan jöhetett a vendég és bizony nem is kellett sokáig várniuk rá. Nagy léptekkel megérkezett a vendégszerető állatok erdejébe és örömmel fogyasztották el a tűz melege mellett a finom, forró teát.
–    Ugye, eljössz jövőre is? – kérdezte félve, de bizakodva Nyuszkó.
–    Persze, hogy eljövök. Ilyen kedves vendégségben szívesen töltöm el veletek az időt. De addig is legyetek jók és szeressétek egymást! Boldog karácsonyt kívánok nektek!
Közben újra hullani kezdett a hó. A legkövérebb hópihék öltöztették fehérbe a fát igazi karácsonyi hangulatot teremtve. Melegség töltötte el a szívüket, és az egész erdőt, hisz csodálatos módon még nagyon sokáig kellemes meleget árasztott a parázs, ahová szívesen jártak megmelegedni az erdő lakói.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: