Kecskeméti Attila: A három királyfi

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, még az Üveghegyeken is túl, élt egyszer egy király. Volt annak három fia.  Az idős király úgy gondolta itt az ideje, hogy valamelyik fia átvegye a birodalom irányítását. Mindhárom fiát egyformán szerette ezért nem tudott dönteni kié legyen a királyság. Egy napon magához hívatta három gyermekét és elmondta nekik, hogy az a fiú lesz a trónon az utódja aki hamarabb talál maga mellé méltó feleséget.
A három fiú felkerekedett, hogy megtalálja maga mellé a legszebb királynét. Hét nap, hét éjjel mendegéltek, míg egy erdőbe nem értek. Ott megegyeztek, hogy mindenki menjen a maga útján és egy hónap múlva találkoznak ezen a helyen. A legidősebb fiú délnek indult s néhány nap után egy faluba tévedt.  Élt itt egy boszorkány aki nagyon irigy volt  a többi lány szépségére.  Egy napon varázslattal gyönyörű lánnyá változtatta magát. A fiú meglátta a sok szép lányt a folyónál amint ruhákat mostak.  Egy azonban az összes többinél is szebb volt. Úgy gondolta . hogy ő a legszerencsésebb hiszen már meg is találta leendő feleségét. Napokig járt a folyó partjára , hogy minél jobban megismerje a lányt. Egy napon meg is kérdezte lenne e a felesége, s a boszorkány azonnal igent mondott. Abban a pillanatban amikor a fiú örömében megcsókolta a lányt az azonnal visszaváltozott boszorkánnyá. Szegény fiú  futásnak eredt mert úgy megijedt. A középső fiú egy elhagyatott kunyhóhoz ért ahol egy lány élt szüleivel. Mivel egyetlen lányuk volt édesanyja kissé elkényeztette mert mindent  megcsinált helyette. A fiút szívesen látták otthonukban és örültek, hogy lányuknak ilyen kérője akadt. Útra is keltek, hogy ők érjenek leghamarabb a palotába. Így is történt de néhány nap után a király észrevette, hogy ez a lány nagyon lusta, ezért úgy döntött vár még néhány napot , hogy a másik két fia is hazaérkezzen. A legkisebb fiú egy tóhoz ért, melynek közepén megpillantott egy kacsalábon forgó kastélyt. A torony egyik ablakában észrevett egy vasorrú bábát, aki szomorúan nézelődött. A fiú kíváncsi lett, ezért átúszott a szigetre, és fölmászott a toronyba. A vasorrú bába csúnya volt, de hangja kedves, szeme szomorú, így a legény megsajnálta és megpróbálta felvidítani. A bába el akarta küldeni a fiút még mielőtt a sárkány haza nem ér. A fiú búcsúzóul megcsókolta a vasorrú bábát aki abban a pillanatban aranyhajú királylánnyá változott. Azonnal megszöktek és az erdőbe siettek, hogy ott a fiú testvéreivel találkozzanak. Hiába vártak egyik sem érkezett meg. Úgy döntöttek nem várnak tovább hanem a palotába sietnek. Miután a király megismerte a dolgos lányt azonnal tudta, hogy ők ketten méltóak arra, hogy tovább vezessék a birodalmat.
A legidősebb fiú még azóta sem került elő. A középső fiú feleségül vette a lustácska lányt mert nagyon megszerette. A kisebbik fiúnak pedig világraszóló lakodalmat tartottak és boldogan élnek ha meg nem haltak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: