Bagó Brendon: Janika a Bátor kuka

Ez a történet a kitartásról és a bátorságról szól. Kezdődhetne így is Hol volt hol nem volt, de legyen inkább ez: a történetünk egy hétköznapi reggelen kezdődött. Mint mindig meleg sugaraival kelti a nap a világot. A kis kuka, akit hívjunk Janikának álmos szemekkel ébredt fel. Nagyon  hasznos, kis kuka volt a parkban mindenki ismerte és szerette főleg az állatok, akiknek midig volt finomság a kis kuka alatt.
De ez a reggelen minden megváltozott, nagy autók hangos fékcsikorgással álltak meg a park szélén ott, ahol Janika már régóta álldogált.
Óriási színes műanyag dobozokat raktak le melyeken nagy betűkkel az állt: PAPÍR, ÜVEG, FÉM.
Janika tátott szájjal nézte amint az óriás kukák a helyükre kerültek.
-Sziasztok! -üdvözölte izgatottan őket, hiszen jól nevelt kiskuka volt. -Sziasztok!
De a nagy kukák nem figyeltek rá.
-Sziasztok! -mondta újra udvariasan.
-Ne zavarj minket nekünk nagyon fontos munkánk van nem érünk rá beszélgetni veled -mondta a nagy kék kuka, aki mostantól legyen Papiros.
-Bocsánat-pirult el zavarában a kis kuka.
-Én csak üdvözölni szerettelek volna benneteket.
-Haszontalan kis kuka vagy! -morgott a sárga, aki legyen mostantól Üveges.
-Bezzeg mi !-szólalt meg büszkén a szürke, aki legyen Fémes.
-Én csak bemutatkoznék : Janika vagyok a park kicsi de nagyon hasznos kukája.
-Na és? -morgott Fémes
-Janika –mondta el ismét.
-Nem beszélgetünk veled a te időd már lejárt elavult  lettél ,bezzeg mi csak nézz ránk -nevettek  hangosan.
-Mi vagyunk a jövő! -kacagtak tovább.
Janika a kis kuka szomorúan lesütötte a szemét és sírni kezdett .Ez a reggel nagyon szomorúan kezdődött de ez csak a kezdet volt. Attól a naptól fogva Janika a kis kuka csak magányosan és üresen álldogált. Valamiért az emberek nem dobtak bele semmi. Mindenki a nagy kukákba dobta a szemetet.
Üveges, Fémes és Papiros egyre csak teltek és teltek, és egyre jobban megfeledkeztek a kicsi kukáról, aki mellettük, álldogált.
Janika úgy érezte már senkinek nem számit ezért egy reggelen világgá indult ,magányosan szipogva de emelt fővel vonult el a gőgös kukák előtt az ismeretlen nagyvilágba.
Maga sem tudta mióta is mendegélt mikor elsötétült az ég és egy hatalmas szemétszörny Zordon Béla lepte el a parkot.
Ez a szörny olyan hatalmas volt ,hogy eltakarta a napot ,hatalmas szemei konzerves dobozból voltak a teste, pedig papírból és üvegből .Rémisztő kacagása mindenütt hallatszott.
Janika a kis kuka gyorsan elbujt egy fa mögé, ami nem volt nehéz neki, hiszen nála minden fa magasabb volt a parkban. Pillanatok alatt minden elborított a szemét mindenütt papír fém és üveg.
Janika a kis kuka nem tudta mi tévő legyen az ő edénye kicsi, hogy mindezt eltüntesse a nagy kukák, pedig olyan gonoszok voltak vele. Erősen törte a fejét mit is tegyen mikor egy fénycsóvára lett figyelmes, ami egyenesen felé tartott a sötétben. A tisztaság tündére Zsófia volt. Gyönyörű fehér ruhája lépésről lépésre egyre koszosabb és csapzottabb lett.
-Janika –szólalt meg a tündér.
-Kérlek segíts te vagy az utolsó esélyünk! -kérte a tündér.
-Én ámult el a kis kuka.
-Én haszontalan vagyok csak nevetnek rajtam és amúgy is nem fér el bennem ez a sok szemét-szipogott Janika.
-Ez nem igaz igen is nagyon hasznos vagy és most az egyetlen, aki segíthet -győzködte a tündér.
-Hogyan? -kérdezte Janika-
-Ismered a három nagy színes kukát? -kérdezte Zsófi a tündér.
-Azokat a gőgös újdonságokat, akik mindig csak kinevetnek engem? -kérdezett vissza Janika.
-Igen őket, de ők nem gonoszak csak még soha nem voltak társaságban ezért nem igazán tudnak viselkedni-mosolygott a tündér.
-De engem csak bántottak! -szipogta Janika.
-Nem akarták ők hidd el -győzködte a tündér.
-Azt mondták csak ők hasznosak én, pedig nem! -szipogott tovább a kis kuka.
-Nem így gondolták én ebben biztos vagyok de, tudod  már az újrahasznosítás első kukái, akikben már külön-külön gyűjtik a hulladékot –kezdte magyarázni Zsófi a tündér
-Azért kellenek az ilyen kukák, hogy ne keljen a szemete tárolni hosszú időkön keresztül a tudatos válogatás segít abban, hogy minél gyorsabban felhasználhassák az összegyűjtött hulladékot így az nem káros a környezetre, nem foglalja a helyet. És ha nem lesz annyi szeméttel, akkor lehet a helyén park vagy játszótér a gyerekeknek, fák és bokrok, ahol a te barátaid a madarak és a hangyák is otthonra lelnének-mesélte a tündér.
-Látod, ha sok a szemét, akkor nem tudják hol tárolni őket és akkor ilyen szemétszörnyek, mint Zordon Béla lepik el a parkokat és akkor mindent szemét fog borítani-mondta a tündér.
-Segítek, ha megmondod mit is kell tennem –felelte Janika a kis kuka, aki ebben a pillanatban a föld legbátrabb kiskukája volt.
-Csak egy feladatod lesz  igaz, hogy  Zordon Béla a szemétszörny  nagy, de ha ügyesen kicselezed és elesik, akkor az ereje meggyengül és r a nagy kukák minden erejükkel azon lesznek, hogy magukba szippantsák. -mondta a tündér.
-És a legfontosabb, ha sikerrel jársz lehet egy kívánságod! -fejezte be a tündér.
-Rendben felelte Janika a kis kuka, aki annyi mindent szeretett volna kívánni de, most csak azon törte a fejét hogyan is csalja csapdába a szemétszörnyet.
A parkban sok kismadár és még több hangya volt a barátja, akik jókat lakomáztak a maradék kiflikből és kenyerekből, amit Janika adott nekik lehetett tél vagy nyár. Őket hívta most a kis kuka segítségül a nagy szemétszörny Zordon Béla ellen. Így a bátor kis kuka már nem volt egyedül. A nagy szemétszörnyet kicsalogatták a park szélére és ott megkezdődött a csata.
A madarak  Zordon Béla fejére szálltak és csipkedni kezdték a kishangyák a talpa alatt futkároztak úgy csiklandozták Mindenki erején felül harcolt, míg Zordon Béla megingott és ekkor jött el Janika ideje, gyorsan a szörny lábai alá állt és így az elesett és elkezdett darabokra hullani.
Ekkor, pedig a nagy kukák  Papiros, Üveges és Fémes fogcsikorgatva minden erejüket bevetve beszippantották a beléjük való szemetet. Nagyon sok erejükbe telt de sikerült legyőzniük Zordon Bélát. A park lassan újra tiszta és zöld lett  de a közepén ott feküdt eldőlve és összetörve  Janika a bátor kis kuka  lába kicsavarodott az oldala több helyen is betört.
A nagy kukák köré gyűltek és szólongatták a kis hőst de ő nem mozdult,
-Kicsi kukácska Janika, ne haragudj, hogy gonoszak voltunk veled a fejünkbe szállt a dicsőség és el is, felejtettük milyen hasznos is voltál, amíg mi nem voltunk. -kérlelték a nagy kukák.
-Ébredj, ha köszönjük meg neked mindazt, amit tettél értünk-kérték újra a nagy kukák.
De Janika nem mozdult ,a nagy kukák szemei könnybe lábadtak mikor a tündér Zsófia ért hozzájuk.
-Látjátok mit tettetek az önzésetekkel? Szegény kis kuka önzetlenül segített  remélem tanultatok ebből az esetből és most már ti is, hogy a változás kell de nem szabad hencegni vele. Itt van ez a kis kuka, akit csúfoltatok kinevettetek ő mégis mindent feladott értetek és a tisztaságért, remélem ezek után barátok lesztek. -mondta a tündér.
Zsófia ezután Janikához fordult elővette a varázspálcáját és megkérdezte:
-Tudod már mit szeretnél bátor kicsi kuka?
_Igen tudom én is szelektív kuka szeretnék lenni, mint ők csak egy kicsit másként! -mondta csendesen Janika a bátor kis kuka.
-Legyen-felelte a tündér és a varázspálcájával megérintette Janikát, akiből igazi szelektív kukácska lett
Attól a naptól kezdve a három nagy kuka mellett állt Janika, aki a park első de legfontosabb kifli és kenyérgyűjtő kukácskája lett. Így hálálva meg a madaraknak és a hangyácskáknak a segítséget.
Ők négyen ügyeltek a tisztaságra és a legjobb barátok lettek.
És a tanúság  fogadd el a változást, ne légy undok  légy mindig barátságos,  ügyelj a tisztaságra, ne szemetelj, akkor nem lesznek Zordon Bélák sosem!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: