Gausz Flóra Diána: Ásni vagy nem ásni: az itt a kérdés

Péter átlagos kisgyerek volt, aki az Óperenciás tengertől egy kicsit jobbra lakott egy tengerparti házikóban, amelytől nem messze terült el a kurta farkú kismalacok túrási és egyben ásatási helye. Péter jóban volt a kis rózsaszínű, ormányos élőlényekkel, és bármikor szívesen segített nekik a gödrök ásásában, majd – ha a szükség úgy követelte – azok betemetésében is. A kismalacok már rengeteg kincset találtak, amelyek csodálatosabbnál csodálatosabb történetek meséltek az Óperenciás tenger és vidékének történelméről, bár Péternek leginkább az a nap tetszett, amikor elveszett játékára leltek rá az egyik nagyobbacska gödörben.
Egy nap Péter szokása szerint meglátogatta a malacokat, akik éppen nagyban vitatkoztak. Tivadar malac és pár barátja egy újabb gödör ásásába akart belekezdeni, de Virgil malac és társai ezt inkább tavaszra halasztották volna. Virgilék szerint a Túrási és Egyben Ásatási Malacvállalatnak már annyi kincse volt, hogy így is alig lehetett tőlük elférni, ezért inkább egy kiállítást akartak nyitni, ahová az Óperenciás tenger vidékének lakói bármikor eljöhetnek, és egy kis almáért cserébe (ami a malacok kedvenc eledele volt) bármelyik, nekik szimpatikus kincset elvihetik. Péternek tetszett a kiállítás ötlete, hiszen már régóta el akarta kérni a kincsek egyikét, V. Hosszúorrú Frigyes király régi ivóserlegét.
Tivadar malac és társai viszont hajthatatlanok voltak, hiszen Tivadar malac nagypapája a héten hagyta el a távollátó szemüvegét, és Tivadar szerint minden lehetséges helyen meg kell nézni, nem rejtőzik-e ott a látóeszköz. Mert hát a nagypapa a szemüvege nélkül mindennek nekimegy, és főleg ilyen gödrökkel teli helyen, mint a kurta farkú kismalacok túrási és egyben ásatási helye, ez igen veszélyes lehet, hiszen még beleesik egy gödörbe és megüti magát. Péter hirtelen nagyon megsajnálta a szegény nagypapát, így már nem igazán tudta, hogy melyik oldalra álljon.
A kismalacok egész álló nap vitatkoztak. Péternek később haza kellett mennie, mert az anyukája már nagyon várta otthon a vacsorával. Az asztalnál ülve a kisfiú még mindig a malacokon gondolkozott.
Másnap reggelre Péternek eszébe jutott egy ötlet. Szaladt is a kurta farkú malactársasághoz, hogy minél előbb a segítségükre legyen. Amikor a kismalacok túrási és egyben ásatási helyéhez ért, ormányos barátai még mindig a szemüveg és a gödör ügyén vitatkoztak. A szakadatlan vita láthatóan elfárasztotta a malac gyülekezetet, így a kisfiú úgy gondolta, jobb, ha minél előbb kirukkol az ötletével.
–    Barátaim, rónaiak, játszótárasaim, figyeljetek rám! – Péter aggódva nézett körbe, de örömmel látta, hogy Tivadar és Virgil malac, valamint barátaik figyelmes szemekkel tekintenek rá. – Egész este a malacvitán gondolkoztam, és arra jutottam, hogy a nagypapa szemüvegét valószínűleg nem fogjuk megtalálni. Itt, az Óperenciás tenger környékén, ha elveszik egy szemüveg, azt biztosan a vakondok fogják fellelni. Mint tudjátok, a vakondok még szegény Tivadar nagypapájánál is rosszabbul látnak, és olyan sötét helyen, mint a föld alatti üregek, minden segítség jól jön nekik. A kiállítást viszont mindenképp meg kell tartani, hiszen már a barnásszürke kisegér legkisebb fia sem férne el a túrási és egyben ásatási helyen. Ugyanakkor a nagypapát sem hagyhatjuk szemüveg nélkül. A múlt heti ásatáson, ha jól emlékszem, találtunk egy üvegdarabot, melyről azt mondtátok, hogy V. Hosszúorrú Frigyes király használta a monoklijában lencseként. Nem adhatnánk azt a nagypapának? Tudom, hogy a kiállításra szántátok, de én szívesen megvenném pár darab almáért, és a nagypapának ajándékoznám.
A kurta farkú kismalacok Túrási és Egyben Ásatási Vállalatának tagjai egy kis ideig csendesen gondolkoztak, de végül arra jutottak, hogy a kisfiúnak igaza van és boldogan beleegyeztek az ötletbe.
A nagypapa nagyon örült új szemüvegének, de mivel a lencse kissé homályos volt, ezért mindig hunyorítania kellett. Később az egész családban elterjedt ez a viselet. Ezért van az, hogy napjainkban néhány malac még most is hunyorítva kémleli a világot, kissé morcos tekintettel, pedig csak egy kisfiúra várnak, aki megszánja őket egy ütött-kopott régi szemüveggel.
VÉGE

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: