Gyimesy Márton: A lórabló

Volt egyszer egy király, Töhötömnek hívták. Annyi lova volt, mint hal a tengerben. Abban az időben senki másnak nem volt ekkora lóállománya.
Az utóbbi időben szörnyű dolog történt. Minden éjjel elrabolták egy lovát. Hiába állított strázsát, reggelre az őröknek is hűlt helyét találta. Búslakodott Töhötöm király, senki sem tudta megvigasztalni.
Egyik este odament hozzá a lánya, Margit:
– Édesapám, hadd menjek most ki én őrt állni!
– Szó sem lehet róla, nehogy téged is elraboljanak ezek a banditák!
– De, apám, én csak segíteni akarok! Vigyázni fogok magamra, megígérem.
– No, nem bánom! Menj csak! – mondta a király.
Alkonyatkor Töhötöm király lánya kiült az istálló elé. A zsebébe rejtett egy sípot, hogy majd felébressze az egész udvarnépet, ha jön a lórabló.
Éjféltájt halk szóváltásra figyelt fel, majd feléje közeledő lépteket hallott. Rögtön felismerte, hogy idegenek. Bele akart fújni a sípjába, de abban a pillanatban valaki befogta a száját egy kendővel. Próbált Margit szabadulni, de nem tudott.
Ekkor két másik alak tűnt föl az istállónál. Felemelték a királylányt, és csöndben a közeli erdőben várakozó kocsihoz vitték.
Eközben egy másik tolvaj ismét elrabolt egy lovat Töhötöm király istállójából.
Hajnalban az erdőben várakozó kocsi csöndben elindult, rajta a fogoly királylány. A kocsit négy ember kísérte lóháton. Margitot elaltatták, hogy ne tudjon szabadulni.
A királylány, amikor felébredt, egy büdös, dohos cellában találta magát. A cella előtt két fekete ruhás őr állt; ebből jött rá Margit, hogy Róbert királynak, az ellenséges erők vezetőjének fogja.
Kinyílt az ajtó, és Róbert király lépett be a folyosóra. Megállt a királylány cellája előtt:
– Mit akar velem? – kérdezte Margit.
– Itt kívánom tartani túszként, amíg apja átadja nekem a birodalmát – válaszolta Róbert király.
– Azt várhatja! Apám jó király, és soha nem adná fel a királyságát. Azonnal hadat üzen az ön országa ellen.
– Már késő, mert én holnap elfoglalom Töhötöm birodalmát! Azért loptam el apja lovait, hogy megerősítsem velük a lovasságomat, és így könnyebben leigázhassam királyságát – ezzel sarkon fordult, otthagyta a királylányt.
Eközben Töhötöm király katonái Margitot keresték. Átkutatták a palotát, a falvakat, a tanyákat, még az erdőket is, de nem leltek nyomára. Még jobban búsult Töhötöm király.
A rablások híre a szomszéd királyságba, Sámuel birodalmába is eljutott. Sámuel király fia, Ferenc herceg elhatározta, hogy segít Töhötöm királynak, és kiszabadítja Margitot. Titokban maga köré gyűjtötte Sámuel király katonáit, és elindult Töhötöm várához. Elbújtak az istálló körül, lesben várakoztak.
Az éjszaka leple alatt ismét jöttek a lórablók, elvittek egy lovat Töhötöm király istállójából. Ferenc herceg és katonái a nyomukba eredtek. A rablók elvezették őket Róbert király várához. Ott elrejtőztek a bozótban, és várták az alkalmas pillanatot, hogy támadhassanak.
Hajnaltájt Róbert király vezetésével egy hadseregnyi katona hagyta el a várat. Már Ferenc herceg is megértette, hogy miért rabolták el Töhötöm király lovait. Amint eltűntek a látóhatáron, Ferenc herceg parancsot adott a vár ostromára. A megritkult védelemnek köszönhetően hamar elfoglalták a várat, és kiszabadították Margitot. Visszaindultak Töhötöm király várához.
Töhötöm király birodalmában éppen ebédidő volt, amikor berontott egy őr a királyi ebédlőbe:
– Felséges uram, végünk van! Róbert király hada megtámadott bennünket!
Töhötöm király riadót fújatott, de csak pár száz, Margit keresésében kifáradt katona állt rendelkezésére.
A közeli mezőn csapott össze a két sereg. Az ellenség túlereje miatt a küzdelem reménytelen volt, de Töhötöm király csapata nem hagyta magát.
Már majdnem minden elveszett, amikor hatalmas porfelhő tűnt fel a Róbert király birodalma melletti erdő felől. Ferenc herceg és hadserege érkezett felmentő seregként. Margit királylányt megpillantva Töhötöm király és harcosai erőre kaptak; így hamar visszaverték Róbert király támadását.
Ferenc herceg és Margit egymásba szerettek; összeházasodtak, és boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: