Kiss Máté: A kíváncsi Marci Manó

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy csodálatos falu, ha a szemeteket becsukjátok, ti is elképzelhetitek a világ legcsodálatosabb faluját: Manófalvát. Manófalva a Mikulás birodalmában van, itt élnek a szorgos manók, akik játékokat készítenek a jó gyerekeknek, segítik a Mikulás munkáját. A falu házai édességből készültek, a patakban csokoládé csordogál víz helyett, a földön a kavicsok helyett cukorkán lépdelnek a falu lakói, a manók. Ebben a faluban élt Marci Manó. A mi kis manónk nagyon szorgalmas volt, a Mikulásnak sokat segített, kedves volt a falu lakosaihoz, mindenki szerette. Egyetlen hibája kíváncsisága volt. Emiatt már többször bajba került. Legutóbb, mikor a Mikulás elkészítette varázskakaóját, Marci Manó kíváncsi volt az ízére, s a tálba pottyant. A Mikulás haragra gerjedt, s megfenyegette Marci Manót, ha legközelebb a kíváncsisága miatt bajba keveredik, egy évig csak szaloncukrot számolhat, nem nézheti a varázstávcsővel, hogy hogyan viselkednek a világ gyerekei. Marci Manó nagyon szerette a Mikulás távcsövét, mert így megismerhette az emberek világát, ezért megfogadta, hogy többet nem kíváncsiskodik.
Elérkezett december 5-e estéje. A csomagok készen álltak arra, hogy a Mikulás ezen az éjszakán eljuttassa azokat a jó gyerekeknek. Marci Manó is segített a csomagokat a Mikulás zsákjába pakolni. Egyszer csak az egyik csomagon meglátta Ricsi nevét. Ismerős volt neki Ricsi, hiszen távcsővel figyelte. Ő jelentette a Mikulásnak, hogy egyszer az iskolában Ricsi barátja bajba került, többen csúfolták Zolit, mert csak ő készítette el a szorgalmi feladatot, néhány elvetemült gyerek kaviccsal is dobálta, s Ricsi szótlanul nézte, nem segített barátjának. Marci Manó elítélte ezért Ricsit, jelentette a Mikulásnak, s azt javasolta, ne kapja meg azt az ajándékot, amire vágyik. Ahogy meglátta Ricsi ajándékának dobozát, elfelejtette, hogy megfogadta, nem kíváncsiskodik többet, tudni akarta, mit kap a Mikulástól Ricsi. Elrejtette Ricsi ajándékát, hogy ha végez a pakolással, megnézze, mit rejt a csomag. Váratlanul belépett a Mikulás:
– Manók, azonnal indulnom kell, nagy havazás lesz, hosszú út áll előttem. Várnak a gyerekek.
Marci már nem tudta Ricsi ajándékát észrevétlenül a zsákba tenni. A kíváncsi manó azonban nem akarta, hogy Ricsi ne kapjon ajándékot, ezért a csomaggal észrevétlenül felkapaszkodott a szánra.

Mikor Ricsiék háza fölé értek, leugrott a szánról, hogy a csomagot Ricsi csizmájába tegye. Észrevétlenül sikerült az ajándékot becsempésznie, s örült Marci Manó, hogy megoldotta a bajt, mikor eszébe jutott, hogy nem tud hazamenni. Marci Manó kétségbeesett, hiszen ha reggelig nem jut vissza Manófalvába, akkor örökre láthatatlanná válik. Nem volt más lehetősége, felébresztette Ricsit, hogy segítsen neki visszajutni. Ricsi csodálkozva nézte az apró manót:
– Nem segíthetek, mert ha éjszaka elmegyek itthonról, a szüleim keresni fognak.
Ekkor meglátta a csomagot, s bár nem tudta, mi van benne, olyan hálás lett Marci Manónak, hogy elhatározta, segít neki. Elindultak a hideg téli éjszakában észak felé. Ricsi soha nem fázott és félt még ennyire. Keresték kétségbeesve a Mikulást, de nem találták. Ekkor meglátták Zámorék házát. Zámor mindenkivel kedves, jó gyerek, ezért Ricsi tudta, hogy a Mikulás biztosan jön hozzá. Azt a tanácsot adta Marci Manónak:
– Bújj el Zámor csizmája mellett, s ha a Mikulás beleteszi az ajándékot, ugorj fel köpenyére, így eljuthatsz észrevétlenül a szánra.
Marci Manó elbúcsúzott Ricsitől, megköszönte a segítségét, s várta a Mikulást. Várakozás közben meglátta, hogy Zámor kikészített egy csomagot a Mikulásnak. Marci Manó nagyon kíváncsi volt, hogy mi lehet benne. Odasettenkedett az asztalhoz, de ekkor megérkezett a Mikulás. Marci Manónak döntenie kellett, vagy megnézi, hogy mit rejt a csomag, vagy észrevétlenül feljuthat a Mikulás köpenyére, s a faluba visszajutva jól végződhet a kalandja. Marci Manó le tudta győzni rossz tulajdonságát, így még időben visszajutott a szánkóval Manófalvára. Marci Manó a Mikulás birodalmában azonnal a távcsőhöz sietett, hogy megnézze, mit kapott barátja, Ricsi. Örömmel látta, hogy megkapta, amire vágyott. Leskelődés közben nem vette észre, hogy a Mikulás belépett a szobába, s így szólt Marcihoz:
– Remélem a ma este emlékezetes lesz számodra. A saját bőrödön tapasztaltad, hogy a kíváncsiság nagy bajba sodorhat. Gondolod, hogy nem tudok a kalandodról? De jó vége lett a történetnek, hiszen Ricsi megmutathatta, hogy segít a bajba jutottaknak, így megajándékoztam a kívánságával. Mindenki helyrehozhatja a rossz tettét, ezt ma este te és Ricsi is megtanultátok.
Marci Manó boldog szívvel feküdt le aludni, s azóta is főleg azokat a gyerekeket figyeli a távcsővel, akik néha rosszat tesznek, s ezt mégis helyrehozzák.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: