Rádi Annamária: Csillámpor, a fehér egyszarvú pegazus

Egyszer egy családban gyönyörű lovacska született. Nagyon szép volt és cuki. Ennek ellenére pegazus (szárnyas) anyukája és unikornis (egyszarvú) apukája nagyon meglepődtek, megijedtek, amikor világra jött. A kis lovacskának ugyanis szárnya meg szarva is volt. Bár a szülők nagyon örültek a kis jövevénynek el is szomorodtak, mert a törvényeik szerint a pici tulajdonsága szabja meg, hogy az anya, vagy az apa neveli fel. Csillámpornak viszont szarva és szárnyai is voltak, végül a Főtanács úgy döntött, hogy Csillámport egy másik család fogja felnevelni.
Szerető családra lelt, elfogadták, hogy másmilyen, nem gúnyolták, megszerették. Talált barátokat is. A nevelőszülők gyerekei Csillámporral együtt egy iskolába jártak. De jártak ide rosszul viselkedő, másokat bántó, gúnyolódó kislovacskák is. Az egyik ilyen gyerek kicsúfolta Csillámport, azért mert más volt, azért, mert volt szárnya és szarva is.
Szegény Csillámpor nagyon elszomorodott, és kirohant az osztályból a folyosóra. Nemsokára kiment hozzá a tanító néni és azt mondta neki: gyere be, és együtt megbeszéljük, hogy mi esett rosszul neked. Csillámpor visszament az osztályterembe, ahol kis barátai rögtön odaszaladtak hozzá, és vigasztani kezdték. A tanító néni elmesélte Csillámpor történetét, hogy hogyan is került a családhoz, és ebbe az iskolába. A lovacskák figyelmesen hallgatták, majd Csillámpor is felállt és a következőket mondta: Néhányan közületek kicsúfoltatok, megbántottatok. Ez nekem nagyon rosszul esett, nagyon elszomorodtam, mert egyáltalán nem tehetek arról, hogy különbözök tőletek. Szerintem nagyon fontos, hogy mi lakik a szívünkben, hogy jóságosak vagyunk-e. Kérlek benneteket, hogy ne bántsatok többet a külsőm miatt, fogadjátok el, hogy én így születtem. Én sem csúfolok soha senkit azért, mert nem olyan, mint amilyen én vagyok.
Csillámpor nagyon megkönnyebbült, amikor kimondta, hogy mi bántja. Örült, hogy barátai kiálltak mellette. Kiderült az is, hogy a gúnyolódó csintalanok hangadója egyszerűen irigy volt Csillámporra, mert jószívű, okos, kedves és barátságos volt, és sokan szerették ezért.
Amikor este hazaérkeztek testvéreivel az otthonukba, elmesélték a szülőknek, hogy mi történt az iskolában. Csillámpor nevelő szülei nagyon megdicsérték a kislovakat, mert kiálltak egymás mellett, és külön megsimogatták Csillámport, aki bizony ilyen nehéz helyzetben is megvédte az igazát. Jókedvűen leültek az asztalhoz és együtt megvacsoráztak. A családapa elgondolkodott azon, amit meséltek neki arról, hogy irigységből gúnyolták Csillámport, mert ő kedves és barátságos. Meg is kérdezte végül: Ismeritek azt a szólást, hogy könnyebb mézzel legyet fogni, mint ecettel? Bizony, ha kedves vagy, őszinte, figyelmes és barátságos, akkor lesznek barátaid. Ha meg savanyú, elégedetlen, gúnyos, akkor nem fognak szeretni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: