Szőke Viktória: A kandúr titka

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény paraszt asszony. Ennek a paraszt asszonynak se gyermeke, se telke, se jószága.
Egyszer, ahogy poroszkál, talál egy bölcsőt, s amikor megnézi, egy kis macska fekszik benne. Gondolta, hazaviszi, felneveli, valami haszna csak lesz. Eltelt tizennyolc esztendő és a kis macskából gyönyörű kandúr lett. A kandúr ment volna, de az asszony nem engedte. Végül, ráhagyta, hadd menjen. Amikor a kandúr sétálgat, éppen arra mennek a király katonái. Hírül vitték a faluba, hogy a királylány nem akar férjhez menni. A kandúr megállítja őket, hogy ő elmegy megnézni a leányt. Utoljára ért oda, s a király épp akkor mondta a leányának:
– Az utolsó lesz a te férjed!
A leány elhallgatott, s amikor meglátta a kandúrt, nagyot nézett. Tudta, nincs más lehetőség. A kandúr odalépett, kezet csókolt neki, majd szó nélkül elment. Másnap levelet küldött a királyleánynak. Ez állt benne: Délután 3 órakor ott leszek! A leányka egy kicsit megszeppent, de örült is egy csöppet.
Eljött a délután 3 óra. Ott volt a kandúr, s mikor meglátta a leányt milyen szép, tudta, hogy most már felfedheti a titkát, de csak, ha a királyleány nem figyel.
A jövendőbeli menyasszony végül becsukta a szemét, s amikor kinyitotta, nem látott mást, csak egy jóképű, szelíd tekintetű királyfit. Megörült ennek a leány és nyomban össze is házasodtak. Akkora lakodalmat csaptak, hogy hetedhét határon is hallatszott a nóta.
Még máig is húzzák a vonót, ha azóta abba nem hagyták a dinom-dánomot.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: