Bischitz Kinga A három csodakutya

(tündérmese)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény ember. Annak volt három fia. Kimentek a földjükre szántani. Ahogy vezetik az állatokat, megszólal az egyik fiú:
– Uramapám, úgy határoztam a testvéreimmel, hogy holnap elmegyünk szerencsét próbálni.
– Rendben fiaim, menjetek!
Másnap összepakoltak és elindultak. Egyszer egy elágazáshoz értek. Elbúcsúztak egymástól, folytatták útjukat. A legkisebb fiú egy erdőbe ért, meglátott egy viskót, bekopogott. Egy öreganyó nyitott ajtót.
– Hol jársz fiam, hol a madár sem jár?
– Öreganyám, én azért indultam, hogy szerencsét próbáljak.
– Szerencséd van, fiam, hogy öreganyádnak szólítottál, mert különben a halál fia lettél volna. Gyere be, de a szállásért cserébe meg kell keresned a tűzszerszámomat.
Másnap az anyó leengedte az üregbe a fiút. Amit a legény kapott az anyótól kardot, azzal legyőzte a tizenkétfejű sárkányt. Benyitott az első ajtón, ott egy ládát talált, amelyen egy Picur nevű kutya ült. A házőrzőt a pokrócra tette, majd kinyitotta a ládát. Ott egy Ezüstös névre hallgató kutya ült a ládán. A harmadik odúban egy még nagyobb kutya volt és aranypénz. A tallérokat elrakta, megkereste a tűzszerszámot, felment. A boszorkánynak nem akarta odaadni a szerszámot a fiú. Az anyó erre megharagudott, békává akarta változtatni, de a fiú suhintott egyet a karddal, és az anyó eltűnt. Találkozott a testvéreivel a legkisebb fiú, akik ugyanúgy jártak, mint ő.
Meghallották, hogy a király három lánya férjet keres. Legyőzték a lovagokat bajvívásban. A király háromfelé osztotta a királyságot, ahol a három fiú uralkodott. A palotáikat Picur, Aranyos, Ezüstös és ikertestvérei őrizték. A kutyák szükség esetén pénzt varázsoltak. A fiatalok boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: