Csató Kinga: Az arany tojás

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, élt egy szegény leány, aki olyan szegény volt, hogy még egy pár cipője sem volt, csak egy szakadt, rongyos ruhája, így járt ki az erdőre minden nap gombát szedni.
Az erdő közepén volt egy gyönyörű tó, ami egy gyönyörű hattyú tulajdona, aki éppen viaskodott egy rókával. A leány rögtön a hattyú segítségére sietett és szerencséjére megmentette a hattyú életét. Karjába vette, majd elgondolkozott, milyen jó lenne, ha gomba helyett hattyúsült lenne az ebéd. A hattyú kitalálta a gondolatát a lánynak, ezért kénytelen volt megszólalni.
– Kérlek, engedj el! Egy életre hálával tartozom neked, mert megmentettél! Egy okból adok most neked egy arany tojást, és ezt vidd el a palotába, add a királynak és fizesd ki az adósságaitokat, ezután gyere vissza hozzám!
A leány elgondolkozott, de végül elment. Félve ugyan, de belép a palotába mezítláb, rongyos ruhában, piszkosan, kócos hajjal, de őt csak egy dolog érdekelte: hogy segítsen a családján és így is tett. Odaadta az arany tojást, majd rápillantott a varázslatos bátor hercegre és elmosolyodott, de a herceg figyelembe sem vette. Erre a leány elszégyellte magát és kirohant a palotából, vissza a hattyúhoz.
Útközben tudomást szerezett arról, hogy a herceg még ezen a héten párt kell keressen magának. A leánynak felcsillant a szeme, és boldogan szalad a hattyúhoz segítségért. Elmesélte, hogy a herceg figyelembe sem vette, és hogy ez menyire fájt neki. A hattyú csak annyit mondott a leánynak, hogy ugorjon be a tó közepébe és eloszlik minden bánata.
A leány ismét elfogadja a hattyú segítségét és beleugrott a tó közepébe. Amikor kiért a tóból, gyönyörű kisasszonnyá változott: a csúnya, kócos haja gyönyörű aranyszőkévé vált, a teste olyan lett, mint a harmat, a szeme tengerkék, majd egy gyönyörű bordó selyemruha borította testét.
A hattyú ismét adott neki egy arany tojást és elküldte a leányt a palotába, hogy adja oda a hercegnek, de csak a hercegnek adhatja oda. A leány így is tett, amikor belépett a palotába és a herceg, amikor megpillantotta a gyönyörű kisasszonyt, egyből belészeretett és eldöntötte, hogy őt szeretné jegyesének és asszonyának.
A leány odaadta az arany tojást és az egy gyönyörű gyémántgyűrűvé változott. A herceg kihasználva az alkalmat,  megkérte a leány kezét. Végül, de nem utolsó sorban egy nagy lakodalmat csaptak, talán még ma is mulatnak, ha meg nem unták!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: