Csollán Péter: Ha majd nagyok leszünk

Ha majd nagyok leszünk, biciklire pattanunk, és eltekerünk a Holdra.
Majd apa megy elől, ő már ismeri az utat.     Néha majd hátrafordul megnézni, hogy minden rendben van-e, és néha majd megkérdezi:
– Nem fáradtatok el?
És mi majd azt mondjuk, hogy nem. Még akkor is, ha már alig bírjuk, mert tudjuk, hogy apa nem szereti a nyafogást. De apát nem tudnánk rászedni, mert apa jól ismer minket, és ő pontosan tudja, hogy mikor fáradunk el.
– Álljunk meg egy kicsit – mondaná végül, és egy kicsit mosolyogna rajtunk.
A bicikliket egy kis csillagnak támasztanánk, mi meg nekidőlnénk egy másiknak, és így szuszognánk ki magunkat.
Réka egy kicsit nyafogna is, de csak a rend kedvéért, mert Réka igazából nem is nyafogós, csak szereti, ha a nyafogás miatt ölbe veszik, és dédelgetik egy kicsit. Pedig Réka már iskolás. Első osztályos.
Előkerülnének a szendvicsek is, amiket anya még otthon csomagolt, aztán jót húznánk a kulacsból, mikor már minden ennivaló elfogyott. Végül anya egy tábla csokoládét húzna elő a hátizsákból. Mindenkinek jutna egy darab, és miközben majszolnám, az járna a fejemben, milyen jó, hogy anya gondolt erre is. Bezzeg nekünk nem jutott eszünkbe a készülődés közben.
Apa arról mesélne, hogy milyen volt, amikor ő ment először a Holdra a nagypapával, s mikor azt mondaná:
– Ideje indulnunk – odamennék hozzá, és a fülébe súgnám úgy, hogy senki se hallja:
– Ha majd nagy leszek és gyerekem lesz, és ha majd a Holdra utazunk, itt majd mi is megállunk. Szendvicset fogunk enni és csokoládét és közben majd rólad mesélek.
Anya zsörtölődne egy kicsit, hogy máris indulunk, pedig most ültünk csak le, de mi már útra készen állnánk, s megfenyegetnénk:
– Ha nem jössz, itt hagyunk.
S mikor elhagynánk a csillagot, arra gondolnék, hogy dehogy is hagynánk ott, és vidáman tekerném a pedált, mert tudnám, hogy a Réka, meg az apa is pont erre gondol.
Útközben néha vissza-visszanéznénk a Földre, és megpróbálnánk megtalálni a házunkat, meg az iskolát, és találgatnánk, hogy vajon a csillagászok figyelnek-e minket a távcsöveiken keresztül.
Aztán, mikor hűvösre fordulna az idő, anya ránk parancsolná a meleg pulóvert, s mi hiába mondanánk, hogy nem kell, nem fázunk.
Apa csak mosolyogna rajtunk, és mikor anya rászólna, hogy ő is vegyen meleget, csak a vállát vonogatná, és kijelentené, hogy neki nem kell. Persze azért felvenné ő is, mert anya csak jót akar.
És ezt apa is tudja.
Nekem piros biciklim lenne, Rékának meg lila, mert Rékának ez a kedvenc színe. A szobája is lila színűre van festve, meg a tankönyveit is lila papírral kötöttük be. Lila lesz majd a nadrágja, meg a hátizsák is a hátán.
– Itt csak óvatosan, itt már sűrűbb a forgalom – mondja majd apa, mikor rákanyarodunk az űrfolyosóra.
Űrhajók repülnének el mellettünk, s utasaik tréfásan integetnének nekünk.
Mi vidáman visszaintegetnénk, és csak egészen kicsit irigyelnénk őket, hiszen űrhajóval eljutni a Holdra nem nagy dolog, biciklivel viszont igazi kaland.
Aztán, mikor már majdnem odaérnénk, és azt hisszük, hogy már semmi baj nem történhet, hirtelen kilyukad a biciklim kereke.
– Semmi baj – mondja majd apa és megnyom egy gombot a bicikli kormányán, amitől a bicikli megjavítja önmagát.
Miután Holdat érünk, egy ösvényen gurulunk majd tovább. Itt már nem kell sokat tekerni, lejt az út.
Egy Holdkempingben fékezünk majd le, apa gyorsan felállítja a sátrat, – nem nehéz, csak meg kell nyomni egy gombot a sátor csomagolásán.
Anya kempingszékeket állít majd össze és felállítja őket a sátor elé.
Gyorsan elkészülnek a szalámis szendvicsek is. Miközben majszolunk, szemünket az égre szegezzük, és nézzük, hogyan nyugszik le a Föld.
– Legközelebb nagyobb túrára megyünk – mondja majd apa.
– Én többet biciklivel sohasem – mondja majd fáradtan anya, de tudjuk, – ha mi egyszer nekiindulunk apával, akkor anya sem akar majd kimaradni a kalandból.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: