Csontos Kinga Napsugár: Sörte és a petíció

-Szia, Sörte! Mit csinálsz azokkal a táblákkal? – kérdezte a süngyerek osztálytársát, a vadmalacot.
– Szia, Tüske! Kampányolok.
– Kampányoolsz?! Így, egymagadban? Megőrültél? Vége a választásoknak, elfelejtetted? Bagoly doktor bácsi lett a polgármester itt a Zöld Erdőben. Elkéstél a kampányolással, nem gondolod?
– Ne nézz már ennyire butának! Tudom, hogy vége van a választásoknak. Én nem is a választás miatt kampányolok. Nézd meg a tábláimat, mielőtt így leszólsz!
„ELÉG NAPI 3 DOLGOZAT!”
„SOK A NAPI 5 TÉMAZÁRÓ!”
– ??? Ez meg mi akar lenni?
– Kampányszöveg.
– Ne haragudj, Sörte, de ez nem kampányszöveg. Ez nekem inkább tüntetőtáblának tűnik. Olyan, mintha békésen tüntetnél így egy szál magadban, ami kicsit vicces. Mi ezzel a célod?
– Mi lenne? Szeretném elérni, hogy naponta csak 3 témazárót írathassanak velünk a tanáraink, mert többre képtelenség normálisan felkészülni.
– Ezzel csak egyetérteni tudok, barátom. Tegnap is 5 témazárót írtunk. Majd megőrültem, szerintem el is szúrtam a törit, úgy zsongott már a fejem a sok tudománytól.
– Na, látod, ezért küzdök, hogy ilyen ne legyen többet!
– Ebben igazad van, haver, de így csak kiröhögteted magad. Ha el akarsz érni valamit, azt máshogy kéne csinálnod! Szerintem inkább petíciót kellene benyújtanod az igazgató úrnak. Bundás úr igazán jó fej, biztosan segít az ügyben.
– Ötletnek nem rossz, de mi az a petíció?
– Nem hiszem el, hogy nem tudod! Röviden: panasz, folyamodvány, vagy máshogy kérvény, amit sokan aláírnak. Azok, akik egyetértenek a benne foglaltakkal. Így jelzik, hogy ők is ezt szeretnék.
– Ragyogó ötlet, Tüske! Lángész vagy!
– Én mindig tudtam, csak nem sokan kíváncsiak az ötleteimre! Ha gondolod, megfogalmazni is segítek neked a petíció szövegét!
– Az jó lesz! Ha összefognánk, szerintem biztosabb lenne, hogy sikerül elérnünk, amit szeretnénk. Összefogásban az erő!
Így hát Tüske és Sörte nekiláttak, és estére már kész is volt a petíció.

Kedves Igazgató Bácsi!

Mi, 6.b osztályos tanulók, Bükkösi Sörte és Szúrós Tüskeböki, valamint a többi diáktársunk tisztelettel kérnénk, hogy legyen szíves megszabni, hogy naponta csak 3 témazáró dolgozatot lehessen íratni velünk. Sőt, még jobb lenne, ha naponta csak 1 témazárót írathatnának velünk. Ezáltal biztosan jobb jegyeket szereznénk, jobb lenne az osztályok átlaga, és mi több, az iskola tanulmányi átlaga is. Ezt a petíciót az iskolából sok tanuló aláírja, bizonyosságul, hogy ők is egyetértenek vele. Kérjük szíves intézkedését ez ügyben mielőbb! Legkésőbb a jövő hónap elejei iskolagyűlésig.

Tisztelettel: Bükkösi Sörte és a többi diák

Hétfő reggel már tanítás előtt és aztán a szünetekben is gyűjtötték az aláírásokat. Néhány nap alatt az iskola minden diákja aláírta a petíciót. Elérkezett az idő, hogy átadják az igazgató úrnak. Egymást bátorítva, de remegő lábakkal álltak az igazgató bácsi irodája előtt.
– Én bekopogok, te beszélsz! – mondta Sörte.
– Inkább fordítva! Te akartál annyira változtatni!
– De hisz te mondtad, hogy segítesz! Na, mindegy, kopogj te, szájhős! Majd én beszélek.
A tekintélyes igazgató úr meglepődött a két kisdiák láttán, de meghallgatta őket, és átvette az irományt. Elolvasta, és elmosolyodott, majd egy-egy barackot nyomott a lurkók kobakjára.
– Meglátom, mit tehetek az ügy érdekében.
Néhány héttel később nem csak Sörte és Tüske várta az iskolagyűlést, de a többi diák is. Meglepően figyelmesen és egy pisszenés nélkül várták az igazgató bácsi bejelentését. Kár volt izgulni! Bundás úr percekkel később bejelentette, hogy a tantestület megszavazta, hogy naponta csak 3 témazárót írathatnak majd a tanárok. Éljenzés és tapsvihar követte a bejelentést.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: