Ottó Lőrinc: Derék János

Egyszer volt, hol nem volt élt egy király, kinek volt egy leánya. De a király leánya oly szép volt, hogy a napra lehetett nézni, de rá nem. Egyszer egy nap, felkélt a király, de nem volt meg egyetlen leánya! Egy üzenet volt a király leányának ágyán, melyet a Százfejű Sárkány írt. Ez állt rajta: Ha nem adod oda országod, a leányodnak vége! Az üzenetet látván kétségbe esett a király, s kihirdette az egész országban: Ki megmenti leányát, megkapja a fele királyságot, s emellé leánya kezét.
Ezt az üzenetet meghallotta Derék János, ki tényleg derék volt. Rögtön felment a királyi palotába jelentkezőnek. Ezt mondta a királynak:
– Nemes királyom, kezedbe ajánlom életem-halálom, megmentem leányodat! – Hát jó, legyen. – Elindult hát Derék János, hogy megmentse a királylányt. Amikor azon gondolkodott, hogy hogy jut el a Százfejű Sárkány palotájához, hát lát egy griffmadarat farkasokkal küzdeni. Odament, s úgy elkergette a farkasokat, hogy vissza nem jöttek többé. A griffmadár hálásan azt mondta:
– Nagyon szépen köszönöm! Hogy ilyen bátor voltál, kívánhatsz egyet! – Én egy dolgot kívánok: vigyél el a Százfejű Sárkány palotájához! – Hát jó, legyen!- Ezzel János a griffmadárra pattant, s meg sem álltak Százfejű Sárkány palotájáig. Ott leszálltak a Százfejű Sárkány hálószobájának erkélyén, s a griffmadár ezt mondta neki:- Itt megvárlak! – János benézett a szobába, s látja, hogy a királylány éppen veti a Százfejű Sárkány ágyát.
– Jaj! János bújj el hamar, mert jön a Százfejű Sárkány, s felfal!- Nosza, János elbújt az ágy alá. Jön haza a sárkány. – Fúj, emberszagot érzek! Kit rejtegetsz?
Erre előbújt János.
– Á, János, a királylányért jöttél, ugye? Tudod mit? Mikor tizenkettőt üt az óra, viaskodjunk meg!- azzal a Százfejű Sárkány lefeküdt, és elaludt. A királylány odament Jánoshoz, s ezt súgta a fülébe:
– Tudom hol van elrejtve a Százfejű Sárkány ereje: A kertben van egy aranyalmafa. Annak a tizenkettedik ágán van egy fészek. Abban van három tojás. Ha azokat széttöröd, a Százfejű Sárkány ereje megsemmisül.
János gyorsan lement, felmászott az aranyalmafa tizenkettedik ágára, s széttörte a tojásokat.
Amikor tizenkettőt ütött az óra, felkelt a Százfejű Sárkány, s lement, hogy megviaskodjanak.
Elővették a kardjukat, de a Százfejű Sárkány alig bírta el. Sőt! Annyira nehéz volt neki, hogy összerogyott. János így könnyedén levághatta mind a száz fejét. Amikor a királylány látta, hogy a Százfejű Sárkány halott, nagyon megörült. János magához hívta a griffmadarat, s a királylánnyal együtt felpattantak a hátára, s hazarepültek. Ó, volt ott aztán nagy öröm! az ország összes lakója összegyűlt, s olyan nagy lakodalmat tartottak hogy hét nap és hét éjjel telt belé. János és a királylány boldogan éltek együtt, míg meg nem haltak. De ha nem hiszed, járj utána.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: