Pintér Annamária: A jegesszívű leány

(tündérmese)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király, s annak egy gyönyörű leánya. Ez a leány olyan szép volt, hogy a napra lehetett nézni, de rá nem. Viszont amilyen szép volt, olyan gonosz. Jöttek a kérők százával, de a lány mindegyiket kikosarazta.
Egyszer, mikor a leány a kertben játszott az udvarhölgyeivel, megjelent a hétfejű sárkány, s vitte a leányt. Mikor megtudta ezt a király, kihirdette az egész országban, hogy aki visszahozza, annak adja a lányát s fele királyságát. Mindenki megpróbálta, de senki nem találta meg.
Meghallotta ezt a juhász. Tarisznyát vetett a nyakába, s elindult. Ment, mendegélt hét nap s hét éjjel. Így aztán talált egy kis házat. Abban a házban lakott egy öreganyó. Köszönt illendőképpen, s szállást kért éjszakára. másnap reggel az anyó útbaigazította, s a legény ment tovább. Egyszer csak elért egy hatalmas várat. Abban a várban lakott a sárkány, aki elrabolta a lányt. A sárkány épp vadászott, s a leány beeresztette, de azt mondta neki:
– Rejtőzz el, mert ha az uram hazaér, fölfal – s az ágyra mutatott -, bújj el az ágy alá!
Nemsokára hazaért a sárkány, s mondja a feleségének:
– Hú, asszony, micsoda emberszagot érzek! – Ekkor kibújt az ágy alól a juhász, s azt lódította, hogy szolgálatot keres. a sárkány bevezette az istállóba, s azt mondta:
– Három napig lásd el az összes lovat – aztán továbbment, s egy sovány csikóra mutatott – soha ne azt add neki, amit kér! Ha teljesíted a feladatot, te leszel a lovászom.
A fiú teljesítette a feladatot, és egy hét múlva a sárkány azt mondta:
– Nyergeld fel a legjobb lovam, elmegyek vadászni! – A legény teljesítette, amit a sárkány kért. Mikor a sárkány elment, tette a dolgát a juhász, de mikor a csikóhoz ért, megsajnálta, s megkérdezte:
– Mi történt veled, te szegény pára?- A csikó elmagyarázta, majd azt mondta:
– Égess el egy öl fát, s annak a parazsát add nekem, aztán a királylánnyal üljetek fel a hátamra!
A legény azt tette, amit csikó mondott. S lássatok csodát! Egy táltossá változott. Aztán hazarepítette őket, és boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: