Molnár Fanni: Az álom

Zsófi szétszórt kislány volt. Elfelejtett leckét írni. A padban hagyta a tankönyveit és rendszeresen elkésett az iskolából. Egy kellemes tavaszi napon a házimunka elől a Sötét Erdő szélén lévő tisztásra menekült. Hason feküdt a fűben, az állát a kezére támasztva nézett egy csigát. Tetszett neki a háza. Csiga vonalakat rajzolt a földbe. – Ha csiga lennék, sose kéne hazamennem, mindig otthon lennék. – gondolta magában.
Miközben azon ábrándozott, hogy miért nem lett csiga egyre álmosabb lett. A szemét nem tudta nyitva tartani, minden próbálkozása kudarcba fulladt. Pár perc múlva elaludt. Zsófi kinyitotta a szemeit. Valami nem stimmelt. Olyan érzése volt, mintha összement volna. Jobbra nézett, balra nézett, de az óriási fűszálakon kívül nem látott semmit. Addig forgatta a szemeit ameddig azok össze nem néztek egymással. Zsófi felkiáltott.
– Ez lehetetlen! Mi történt velem? – kérdezte kétségbeesetten. A kezével el akart hajtani egy fűszálat, de ijedten vette észre, hogy nincs keze. A lábait sem érezte, helyettük valami barnás nyálkás furcsaság keletkezett. Zsófi hirtelen rájött, csiga lett. Teljesült a kívánsága, de ennek nem örült.
– Lehetek még újra ember? – Kérdezte saját magától. Ha a csigák tudtak volna sírni, Zsófi sírva fakadt volna. Becsúszott a házába. Mintha az egyik környezetismeret órán tanult volna a csigáról… Arra még emlékezett, hogy haslába van, ami nagyon izmos. Arra is emlékezett, hogy reszelős nyelve van. Az órán maga elé képzelt egy fűrésznyelvű a lábával egybenőtt hasú érdekességet, akinek egy szép kertes családi ház van a hátán. Le is rajzolta a füzetébe. Még az is eszébe jutott, hogy a csigák petékkel szaporodnak. A tankönyvben egy kép volt róla ami tele volt fényes átlátszó gömbökkel. Zsófi úgy gondolta szép nyakláncot lehetne belőlük készíteni. Most szörnyen dühös volt magára, ha jobban figyelt volna és nem álmodozott volna mindenféle csacsiságról akkor tudná, hogy mit eszik a csiga és talán még sok minden mást is. Zsófi kidugta a szemeit, megpillantotta azt a csigát akiben nemrég gyönyörködött. Világosbarna házát elmosódott sötétebb sávok díszítették. A haslába sárgásbarna volt. Mind a két szemével Zsófit nézte.
– Szia! Én Nara vagyok.
– Szia, engem Zsófinak hívnak. Mit esznek a csigák?
– Ez valami beugratós kérdés? Természetesen növényevők vagyunk.
Zsófinak eszébe jutott, hogy a nagypapája nem szerette a csigákat, mert megrágták a növények leveleit. Nara mesélt neki az egyik rokona izgalmas kalandjáról, azonban Zsófi nem igazán tudott odafigyelni. Nara egyszer csak felkiáltott.
– Jaj, ne! Ott van Félszemű!
– Az meg ki? – Zsófi az egér felé fordult. Félszemű egy kicsit bandzsa volt.
– A gonosz egér! Az étlapján a csiga a főfogás! Zsófi el akart futni, de rájött, hogy a csigák szörnyen lassúak. Nara példáját követve ő is belebújt a házába. Érezte, ahogy Félszemű megszimatolja. Nagyon félt. Az egér már felemelte, össze fogja törni a házát. Zsófi sikított. Zsófi kinyitotta a szemét. A szíve gyorsan vert.
– Csak egy álom volt – gondolta magában. Végignézett a végtagjain, semmije sem hiányzott. Felállt és leporolta piros pöttyös ruháját. Már indulni szeretett volna, amikor megpillantotta Félszeműt. Az egér éppen Nara házát tologatta. Zsófi gondolkodás nélkül a csiga segítségére sietett. Felkapta a kábult csigát és biztonságba helyezte. Zsófi tudta, hogy nem csak álom volt, tényleg csigává változott. A hazafelé vezető utat szökdécselve tette meg. Zsófi ezután odafigyelt az órákon és mindig elkészítette a házi feladatát. Miután elvégezte a házimunkát, mindig kiment a tisztásra meglátogatni Narát.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: