Szőke Helga: A végtelen tó királylánya

Egyszer volt, hol nem volt, messzi-messzi tájon, az Óperenciás-tengeren is túl még az Üveghegyen is túl, ahol a kurta farkú malac túr, tán még azon is túl, élt egy öreg király.
Ez a király fél lábbal már a koporsójában volt. Volt neki három derék fia. Egyszer így szól a legidősebbhez, Huberthez:
– Eredj fiam szerencsét próbálni! Itt az ideje, hogy mind a hárman megnősüljetek.
A királyfi elindult.7 nap 7 éjjel vándorolt. Elővette kulacsát, de abban akkora volt a szárazság, mint tűző nappal a sivatagban. Továbbment, hogy keressen egy kis vizet, amivel olthatná szomjúságát. Talált is egy tavacskát. Jó nagyot ivott belőle, de abban a szent minutumban őzzé változott, és elrohant, be az erdő legmélyébe.
Eltelt egy esztendő,de még azóta se tért haza. Így szól a z öreg király középső fiához, Ferenchez:
–    Rajtad fiam a sor. Eredj szerencsét próbálni, de Hubert nélkül haza ne gyere!
Elindult hát a fiú. Estére nagyon elfáradt, és betért egy fogadóba. Szállást kért. Reggel arra ébredt, hogy nincs meg a tarisznyája. De nem ez volt a legnagyobb baj. Egy tisztás kellős közepén feküdt. Felkelt és a lendülettel együtt akkorát kordult a gyomra, hogy azt még két országgal is odébb, hallani lehetett. Épp, hogy tovább indult, megpillantott egy gyönyörűséges almafát. Leszakított egy almát. (A legszebbiket, ahogy mindenki tette volna). Beleharapott. Úgy ahogy volt, farkassá változott.( Ez igen nagy baj, ugyanis a bátyjából őz lett, és ez azt jelenti hogyha nem ismerik meg egymást, Ferenc megeheti Hubertet).
Megint eltelt egy kerek esztendő, de egyik fiú sem tért haza. Most a legkisebbik királyfin lett volna a sor, de az öreg király nagyon féltette. Nem eresztette el. De a fiú addig kérlelte édesapját míg az mérges lett, és egy hét szobafogságot rótt fiára. Egyik éjjel a fiú kiszökött az ablakon. Felvette királyi batyuját, és neki a nagyvilágnak. Annak híre ütötte fülét, hogy a szomszéd királyságból a vasorrú bába bosszúból elrabolta a királykisasszonyt. Azt gondolta ő majd kiszabadítja. Arról álmélkodott mekkora hős lesz amikor mindenki megtudja, hogy ő szabadította ki a lányt. Így vándorolt 10 kerek álló nap, míg elért a végtelen tóhoz. Így hívták a tavat, mert ez volt az egyik legnagyobb tó kerek-e világon. Gondolkozott, hogy keljen át rajta. Egyszer megpillant a tó szélén egy rozoga kunyhót. Bekopogott: egy öreg anyó nyitott ajtót.
– Mi járatban ifjú legény?- kérdezte az anyó.
–    Nem tudja esetleg, hogy lehet átkelni a tavon?
–    Felfogadlak egy hónapra, jutalmul megkaphatod a paripámat. Ezzel át tudsz kelni a tavon.
Eltelt egy hónap, a fiú meg a csodaparipával átkelt a tavon. A túlsó partján megpillantott egy szürke színű tornyot. A toronyablakban meglátott egy keservesen síró, gyönyörűséges királykisasszonyt. Egy lépés elég volt a torony felé, máris sűrű rózsabokor vette körül. Ez a királyfinak nem jelentett nagy gondot, mert elővette kardját és utat vágott magának. Igen, ám de a vasorrú bába a királykisasszony fogva tartója nem hagyta ennyiben a dolgot. Egy három fejű sárkány termett a királyfi előtt. A sárkány sem jelentett gondot a fiúnak. Ezután a banyával kellett elbánnia. Hét suhintásból le is vágta a bába orrát. Hirtelen a torony helyén a gyönyörűséges lány állott. Abban a pillanatban minden elvarázsolt lény visszaváltozott, a fiú fivérei újra emberi alakjukba öltözhettek. Hazament a legkisebb fiú a lánnyal és elhatározták, hogy összeházasodnak.
Meg is tartották a hetedhét országra szóló lakodalmat. Ha a bába orra hosszabb lett volna tán az én mesém is tovább tartott volna.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: