Szőkéné Leányvári Katalin: Születésnapi meglepetés

Az erdő  zöldbe  borult,  csicseregtek  a  madarak,  téli  rejtekükből  egyre  több  állat  előbújt, élvezték a napsimogató melegét. Mackó család közben nagy eseményre készült. Ma délután lesz ugyanis a legkisebb medvebocs születésnapja.
Mackó Apó és családja minden ismerősüket az erdei tisztásra hívta. Ott volt Nyuszi Gyuszi, Galamb Ödön, Zsóka a róka, Szarvas Csaba, Teknős Jenő, és legvégül a Tücsök. Mackó Apó felállt egy fatönkre és onnan kezdett bele szónoklatába.
– Köszönöm, hogy eljöttetek. – köszörülte meg torkát Mackó Apó.
– Biztosan tudjátok, hogy fiamnak ma van az ötödik születésnapja. Benneteket is meghívunk és szeretném segítségeteket kérni a születésnapi előkészületekben.
– Én hozhatom a városi barátaimat? Még sosem voltak erdei születésnapi ünnepségen! – kiabálta be a szárnyaival fürgén csapdosó Galamb Ödön, aki pár éve költözött el a városból és lett az erdő lakója. Barátaival az óta is tartja a kapcsolatot, de még soha nem látogatták meg őt, tehát itt volt az alkalom, hogy megismerjék erdei otthonát.
– Ők jóban vannak a fészkük melletti pékkel, aki a város legjobb pogácsáját süti. – folytatta mondanivalóját.
– Nyugodj meg Ödönkém! Persze, hogy jöhetnek… – fejezte volna be mondatát Mackó Apó, de a
többi állat is egyszerre kiabálta, hogy ők is segítenek az előkészületekben.
Mackó nagyot dobbantott tappancsával, ezzel jelezve, hogy újra visszanyerje a figyelmet és megkérte barátait egyszerre csak egyikük beszéljen.
Szarvas Csaba felajánlotta az ő agancsa alkalmas a frissen kimosott terítő megszárítására.
A sorban következett Zsóka a róka, aki kiváló kapcsolatban állt a tyúkokkal, ezért tőlük a süteményhez friss tojással fog hozzájárulni. Megígérte, hogy nappal megy és a tyúkanyótól személyesen kéri el a nagy eseményre a sütemény fő hozzávalóját.
Nyuszi Gyuszi, aki éppen egy répát majszolt alig bírt megszólalni a nagy rágás közepette.
– A kertemből való ez a répa. – mutatott a jobb kezére, amiben egy szép nagy példány volt.
– Ebből kiváló salátát lehet készíteni, sőt mi több hozok karalábét, salátát és káposztát.
Mackó Apó boldogan nézett a feleségére, Mackó Anyóra, hogy mennyire összetartó az ő kis
közösségük.
Teknős Jenő szót kért, de lassúsága miatt senki nem várta, meg míg mondanivalójába kezd. Mackó Apó vette észre az alacsony Jenőt, aki éppen beszédjét kezdte meg, így ő segítségül mindenkit csendre intett.
– A következő lenne a felvetésem, ha szóhoz jutok végre. Én szívesen haza hozom az ünnepség kezdetére kedves Apó a te kis medvebocsodat.
Ez alatt az ünnepelt Mackó Misi az erdei táborban volt, ahová nagyon szeretett járni. Azóta jár
oda, mióta szüleinek sok a munkája, mert a málna most kezdett érni.
Tücsök koma természetesen nem másról, mint a zenéről fog gondoskodni. Éppen öltönyben, valamint cilinderben volt, mivel ide is a szomszéd erdőből érkezett, ahol az este folyamán egy esküvőn szolgáltatta a talpalávalót.
– Kedves barátaim! Köszönöm mindenkinek az ajánlatait, a segítségét és ma délután mindenkit szeretettel várunk a málnás melletti a faházunkban.
Még be sem fejezte mondanivalóját Mackó Apó, már mindenki indult a dolgára, kivéve a
teknőst, aki olyan lassú volt akár egy csiga. A tisztás már teljesen üres volt mire ő elindult.
Galamb Ödön városi barátaihoz repült, majd onnan a pékhez. Szarvas Csaba kifényesítette az agancsát és rohant a mosodába a terítőért, amit azonnal agancsán szárítani kezdett. Menet közben sokszor a szél szemébe fújta, ezért szinte a teljes utat vakon, az ösztöneire hagyatkozva tette meg.
A Tücsök felgyantázta a hegedűvonót, kifényesítette hangszerét, majd elcsomagolta gyönyörű lakk fekete hegedűtokjába. Mivel ez egy születésnap zsúr, ezért sportos zakóját és ahhoz illő könnyű cipőjét vette fel. Mindezt megkoronázta egy szalmakalappal, ami a cilindert váltotta fel.
Ő készen állt, már csak várnia kellet, mikor indulhat.
Nyuszi Gyuszi kertjében gyűjtögette a finomabbnál finomabb zöldségeket, csak az volt a baj, amikor a répát kezdte szedni nem gyűlt össze elegendő. Hogy miért? Gyuszi imádta a répát. Ha tehette éjjel-nappal ette nem törődve azzal mennyi dolgot kéne megcsinálnia. Így a kosarába csak fele annyi répa került, mint amennyinek kellet volna.
Zsóka a róka ígéretét tartva elment a tyúkól királynőjéhez, akitől kért húsz darabtojást. Olyan jó barátságot ápoltak, hogy Tyúk Anyó ragaszkodott hozzá, ő szeretné kiszállítatni a tojásokat a megadott címre.  A királynő  kotkodácsolt  egy  jó  hangosat,  amire  azonnal  a  magasból  egy gyönyörű gólya repült feléjük. Hátán egy jó nagy zsák volt, melyben könnyedén elfért a szülinapra küldött csomag. Sietni is kellet a gólyának, mert Mackó Anyó már bemelegítette a sütőt. Mackó Apó nem rögtön ment haza az eligazítás után, mert ő saját feladatának tekintette a friss málnának a szolgáltatását. Pontosan egyszerre érkezett meg faházukhoz a gólyával. Málnás kosarát letette az ajtó elé, majd a tojásos zsákot átvette a gólyától és átadta feleségének.
Miközben Mackó Anyó a süteményt készítette halk zümmögésre lett figyelmes. Kinyitotta az ablakot és meglátta, hogy a méhek egy csupor mézet hagytak ott egy levélkével a tetején, melyben
ez állt:

Kedves Mackó Misi!

Nagyon boldog születésnapot kívánunk! Fogadd nagy-nagy szeretettel ezt a csupor mézet. Üdvözlettel: Szorgos Méhecskék
A teknős ez alatt eljutott az út feléig. Magában fütyörészgetett, de hirtelen megpillantott egy nagy
fehér terítőt. Mögé nézve látta, hogy nem más, mint barátja Csaba cammog az úton.
– Jaj, de jó hogy összetalálkoztunk. Képzeld alig láttam merre megyek, mert ez a terítő folyton
a szemembe lógott futás közben. – mondta bánatosan a szarvas.
Teknős Jenő miközben hallgatta barátja a történetét rápillantott órájára és nagyon megijedt.
– Te jó ég! El fogok késni. – kiabálta Jenő – Most mit tegyek? Hirtelen eszébe jutott egy jó ötlet.
– Figyelj, Csabi el tudnál vinni a táborba Misiért? Te úgy sem látod az utat, én majd mondom, merre kell menni, így nem eshet bajod, valamint én sem fogok elkésni. Mindketten jól járunk és az út közben még a terítő is gyorsabban szárad a szél miatt.
– Kiváló ötlet! Gyerünk, mássz fel gyorsan a hátamra.
Szarvas Csaba fejével lehajolt, így könnyedén felmászott Jenő.
Kiss idő múlva a Szarvas hátán már nem csak Jenő utazott, hanem a kis medvebocs is, mert oda
értek időben, éppen mikor felkelt a délutáni szunyókálásból Misi.
Mindeközben Mackó Apónál a Tücsök hangolta hegedűjét, a galamb csapat megérkezett a friss pogácsákkal,  melyből  természetesen  néhány darab  el-eltűnt  csőrükben.  A Nyuszi  ugrándozva megérkezett szinte egy időben Zsókával és átadta zöldségekkel teli kosarát Mackó Anyónak, aki azonnal tisztogatni kezdte a finomságokat. Tyúk Anyó és családja Jolánnal jöttek az eseményre mivel Mackó Apó kedvességüket meghívással viszonozta.
Az elkészült süteményeket Mackó Anyó felszeletelte, tálcára tette, a tortára öt gyertyát rakott. Még egyszer végig nézte a tálakat, amiben a finomságok sorakoztak és vitte volna ki a kerti asztalra, csak a terítő hiányzott. Még szerencse, hogy a méhek találkoztak szarvassal, akik eldongták a Csaba fülébe halkan, nehogy meghallja Misi, hogy igyekezzen a terítővel, mert már csak az hiányzik a mulatsághoz. Így arra hivatkozva, hogy már nagyon fáj a háta így megkérte Jenőt és Misit, hogy innen gyalog menjenek haza. Ő pedig sietve vitte a terítőt Mackó Anyónak, aki azonnal megterített és várta legkisebbik bocsát. A gólya egy kört repült, majd lassan leszállt és tudatta a többiekkel itt vannak a kapunál Teknősék. Mindenki elcsendesült és csak vártak, hogy kinyíljon az ajtó.
Misi megtalálta első ajándékát az ajtó előtt, amit a méhek hagytak ott neki. Nagyon örült neki, ugyanis ez volt a kedvenc elemózsiája.
Testvérei oda szaladtak hozzá és mancson fogva vezették be az udvarba, ahol barátai, családja és finom sütemények várták. Tücsök koma azonnal egy születésnapi dalba kezdett, Misi pedig azt se tudta hova nézzen, mert mindenki ajándékkal kedveskedett.
Testvéreitől egy festményt kapott, amit tappancsukkal készítettek, Zsókától egy ravasz társasjátékot, Nyuszitól egy répatortát, ami elég kicsire sikeredett mivel elég kevés répa maradt a készítéséhez. Galamb Ödön magos kiflit, illetve mézes krémest hozott a város legjobb pékségéből, Szarvas pedig felajánlotta, hogy mindennap érte fog menni a táborba. A teknős olyan lassú volt, hogy a torta felvágása után ért csak be a kertbe. Ezért az ajándékot is csak akkor adta át, ami egy képes könyv volt.
Mackó Misi annyira boldog volt, hogy többször is elmondta mennyire köszöni szüleinek és barátainak ezt a szép meglepetést. Amikor besötétedett Mackó Misi fáradtan esett ágyába, a vendégek pedig szép lassan elkezdtek hazafelé indulni.
Mackó Apó és Mackó Anyó összepakolták a szerte széthagyott tányérokat, poharakat, sütemény maradékokat. Takarítás közben a nyitott ablakon benéztek alvó fiúkra és mosolyogva néztek egymásra, milyen jól sikerült ez a születésnap.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: