Szorcsik Miklós: A kis levéltündér

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy falevél, aki megunta a várakozást.
– Testvéreim, ti nem unjátok már, hogy mindennap itt kell rostokolnotok ezen a fán, hogy várjunk egy szellőre, hogy szabadok lehessünk? – kérdezte a falevél.
– De hát te itt hagynád anyukánkat, Faanyót? – hüledezett a többi falevél.
– Nem, de egyszer úgyis távoznunk kell. Inkább most, mint hetek múlva.
Éjjel, mikor már az összes levél aludt, fogta magát és leugrott. Puha fűbe esett.
– Vajon hová estem? – tűnődött magában.
Ahogy egy lépést tett, egy nagy üregbe zuhant. Mire az üreg aljára ért, elájult. Hetek múlva ébredt fel, ám különösen érezte magát. Apró, hideg kezecskéi és lábacskái voltak. Pici levelekből álló ruhácskája és levélkabátja is volt. És az arca, mint egy emberé. A kis gyökereken keresztül megpróbált kimászni. Ám a gyökerek elszakadtak, és ő visszazuhant a gödörbe. Annyira leizzadt az igyekezetben, hogy levetette a kabátját. Ám a levélkabát alól hatalmas levélszárnyak bukkantak elő. Ekkor a kis levél rájött, hogy ő egy tündérüregbe esett. Ettől átváltozott tündérré.
– Várjunk csak! Ha van szárnyam, akkor repülni is tudok.
Nekirugaszkodott, és felugrott a magasba. De nem sikerült neki. Másodjára is megpróbálta, és lám… sikerült neki! A kis tündér felemelkedett a levegőbe. Nagy örömmel repült ki az üregből. Egy nagy falevélre szállt le pihenni.
– Így, hogy tündér vagyok, mit csináljak? – gondolta. – Hová menjek?
Ahogy magában tűnődött, rájött, hogy talán varázsolni is tud. Elhatározta, hogy épít magának egy várat. Talált egy nagy juharfát, amit mindenféle növény vett körbe.
– Na, jó, lássunk neki.
Becsukta a szemét és koncentrálni kezdett. Sikerült felemelnie egy levelet. Így pakolta egymás hátára a leveleket, és nemsokára egy hatalmas palota állt előtte. Kinyitotta a juharfás ajtót, majd belülről is berendezte a palotát. Elégedetten ment fel a juharleveles lépcsőn, beült a fotelbe és elaludt.
Álmában látomása volt: azt látta, hogy az egyik testvére is leugrott Faanyóról, ám egy szellőkirályfi hátára esett. A királyfi hazavitte a királyságába, majd egy szélbörtönbe zárta őt.
A kis tündér felébredt, és nyomban varázsolt egy levélhintót. Hat hupikék pillangót fogott elé, majd elindult a fellegekbe. Ám a fellegekben olyan erős volt a szél, hogy a kis tündér kiesett a hintóból. Meg kellett birkóznia a széllel, ami nagyon nehéz feladat volt. Hiába próbált repülni, a szél csak úgy, huss, elfújta. Ezt még néhányszor megpróbálta, míg végül rájött, hogy ha a szél hátára ugrik, az átviszi őt a királyságba. Na, ráugrott a szél hátára, majd várta, hogy odaérjen. Csak néhány másodperc, és már ott is volt. A kis tündér varázsolt magának egy álcát, majd belépett a birodalomba. Addig kóborolt az utcákon, míg egy kedves öregapóval futott össze.
– Elnézést, öregapó. Nem tudna valamiféle szállást mutatni nekem? – kérdezte az öregtől.
Az öregapó meg sem szólalt, csak megfogta a tündér kezét, és egy szalmakazalhoz vezette.
– Itt elalhatsz, leányom, de holnap már nem szabad itt maradnod.
A tündér megköszönte az öregnek, majd lefeküdt aludni.
Éjfél felé járt már az idő, de a kis tündér nem tudott elaludni. Három hatalmas ember közeledett.
– Képzeljétek – mondta az egyikük –, megmentettem a szélkirályt, így megkaptam a tömlöcök kulcsát. Így már én vagyok a börtönőr.
A kis tündérnek éppen ez kellett. Nagyon halkan kimászott az ágyból, majd megindult az ember felé. Nagyon óvatosan, egy bottal elkezdett turkálni a zsebében. Addig kútászkodott, míg a kulcs ráakadt a botra. Óvatosan kiemelte, majd uccu neki, meg sem állt a tömlöcig. A lyukba illesztette a kulcsot, és háromszor megfordította. Kinyitotta az ajtót és megkereste a fivérét. Amikor megtalálta, egymás nyakába borultak, majd gyorsan kirohantak az ajtón. Meg sem álltak, amíg ki nem értek az országból.
Akkor aztán ráugrottak a szél hátára, ami szépen hazavitte őket. Betoppantak a kastélyba, és együtt éltek, míg világ a világ.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: