Takács Rita: Az elveszett kerekek

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer öt autó: egy fehér, egy piros, egy zöld, egy kék és egy sárga. Ezek az autók egy messzi városban laktak, egymáshoz közeli utcákban. Mindegyikőjüknek saját garázsa volt. Nagyon jó barátok voltak, rengeteg programot csináltak együtt: közösen mentek kirándulni, erdőbe autókázni, hegyi utakon fel-le száguldoztak, a város szélén kergetőztek, és sokat nevettek együtt. Még egymás születésnapját is megünnepelték, sőt vendégségbe is elmentek egymáshoz.
Egy szép nyári napon elhatározták, hogy a következő nap elmennek kirándulni a közeli tengerpartra.  Megbeszélték, hogy reggel nyolckor találkoznak a kék autó háza előtt és onnan indulnak együtt a tengerhez. Eljött a reggel. A megbeszélt időpontban ott volt a kék autó házánál a kék, a fehér, a zöld és a sárga autó. A piros viszont nem jött.  Először azt gondolták, hogy elaludt és picit késik, de fél óra elteltével sem érkezett meg.  Mivel a piros autó általában pontos volt és sosem kellett várni rá, ezért az is eszébe jutott a barátainak, hogy lehet lebetegedett az éjszaka folyamán.
Mivel az autók nagyon aggódtak piros barátukért, elhatározták, hogy nem indulnak el a tengerpartra, hanem elmennek a piros autó házához és megnézik mi történt vele.  Mikor odaértek ahhoz a kerítéshez, ahol a piros autó lakott, meglepetten látták, hogy a kapu tárva-nyitva, és a garázs csukott ajtaja felől halk szipogás hallatszott ki. Begurultak az autók az udvarra, a sárga kocsi kinyitotta a garázs ajtaját és látták, hogy ott bent szomorkodik a piros autó. A piros autóról hiányoztak a kerekei.
– Valaki éjjel ellopta a kerekeimet, miközben aludtam. Nem tudom ki lehetett. – panaszolta.
– Egyet se félj! Mi megkeressük a tolvajt és visszaszerezzük a kerekeidet! Nem járhat még messze az a kerékrabló. – mondta neki a fehér autó.
A barátok felosztották egymás közt a környező utcákat. Megbeszélték, hogy a fehér autó az Alma utcán, a Körte utcán és a Cseresznye utcán gurul végig és benéz minden házhoz, hátha megtalálja a kerekeket. A kék autó a Répa utca, a Paprika utca és a Krumpli utca házainak és udvarainak vizsgálatát kapta feladatul, a zöld autó a Dió utca, a Mogyoró és a Mandula utcát nézi meg, a sárga kocsi pedig a Bükk, a Tölgy és a Fenyő utcát veszi vizsgálat alá.
– Ne szomorkodj piros autó, egész biztos hamarosan meg fogjuk találni a kerekeidet! A barátaid vagyunk, segítünk neked. – biztatta őt a zöld autó.
Ezek után útnak indult a fehér, a kék, a zöld és a sárga kocsi. Szép csöndben feltűnés nélkül gurultak végig a környező utcákon. Mindegyikőjük alaposan megvizsgálta azokat az utcákat, amiket szétosztottak egymás között. Minden kerítés mögé belestek, minden házhoz közel gurultak és minden garázst megvizsgáltak.
A zöld autó a Mogyoró utcában arra lett figyelmes, hogy az egyik garázsból hangos horkolás hallatszik ki az utcára. Mivel a garázshoz tartozó kapu félig nyitva volt, csendben közelebb ment az alvó autóhoz. Egy barna kocsi szundikált ott, látszott, hogy nagyon ki van merülve. Biztos nem aludt az éjszaka gondolta magában a zöld kisautó. Hohó! Aztán eszébe jutott, hogy lehet, azért nem aludt éjjel ez az autó, mert az éjszaka éppen ő lopta el a piros autó kerekeit! Még közelebb gurult az alvó autóhoz, és egyből felismerte rajta a piros autó kerekeit.
A zöld autó csendben kitolatott az udvarról és azonnal értesítette telefonon a barátait. A sárga autó szomszédja volt egy seriff autó, őt is felhívták a barátok. A seriff és a többi autó pár perc múlva megérkezett a Mogyoró utcába és felébresztették a barna kocsit.
– Te loptad el a piros autó kerekeit? – kérdezte szigorúan a seriff kocsi.
– Nem loptam én el semmit. – válaszolta a barna autó.
– Nem hiszünk neked, felismerjük rajtad a piros autó kerekeit! – mondta a fehér autó.
– Mindjárt kiderül az igazság. – szólt a seriff és kinyitotta a barna autó csomagtartóját. A csomagtartóban benne volt 4 autókerék, a barna autó korábbi régi kerekei. Erre már a barna autó sem tudott mit mondani. Kénytelen volt bevallani a lopást és visszaadta a piros autó kerekeit.  A seriff büntetésből elvontatta a barna autót az autóbörtönbe. A barátok nagyon örültek, hogy megkerültek az ellopott kerekek és vitték is nyomban vissza őket a piros autónak.  A piros autó kimondhatatlanul boldog volt.
A barátok megbeszélték, hogy a tengerparti kirándulást a következő napra teszik át. Másnap reggel mindenki ott volt a kék autó házánál és időben elindultak a tengerhez. Nagyot kirándultak, remekül érezték magukat. Késő este fáradtan érkeztek haza.
A barna autó autóbörtönbe került, ott kellett töltenie két napot. Azután elengedte a seriff, de meg kellett ígérnie, hogy megjavul és többé nem lop el semmit. A barna autó megígérte és így is tett. Minden jó, ha a vége jó.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: