EREDETMONDÁK a Vajdaságból

Csonti Melinda tanítónő eredetmagyarázó mondája:
Miért hunyja be a macska a szemét, ha kenyeret eszik?
Ezt a mondát is tatámtól hallottam, amikor nekem is mint kisdiáknak gyűjtenem kellett eredetmondát.
Megfigyeltétek-e már, hogy a macska, behumja a szemét amikor kenyeret eszik?
Ez azért van, mert eszébe jut, hogy nyáron, amikor learattak az emberek és felvitték a búzájukat a padlásra, ő odajárt „piszkolni”. Most pedig a búzából készült kenyeret eszi.
Elszégyenli magát, ezért csukja be a szemét kenyérevés közben.
Bali Ferenctől gyűjtötte Szín Melinda Jázován 1979-ben.

Csúfnév magyarázó mondák a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 4. osztályos tanulói tollából (Vajdaságból)

Bilicki Szilárd: A piros kölyök
Élt egyszer egy gazdag ember, aki nagyon szerette a falusi pálinkát.
Egyszer azt gondolta, hogy elmegy a faluba és hoz onnan friss és édes pálinkát. Sajnos nem kapott senkitől sem a faluban. Erre feldühödött és elment a piacra-mert pont aznap volt a heti piac. Egy árustól megkédezte, hogy nem tudja-e miért nem tud kapni sehol pálinkát. Ő erre azt felelte, hogy nem tudja, mert csak barackot árul. Az ember ennek is nagyon megörült, mert már ez is valami-gondolta. Azonnal odahívatta a  szakácsát és megparancsolta neki, hogy csináljon a barackból erős pálinkát. Amikor készen lett, mind megitta. Úgy lerészegedett, hogy mindenhol tiszta piros lett. Az egész falu rajta nevetett és elnevezték piros kölyöknek a gazdag embert.
Ettől fogva csak a csúfnevén emlegették a környéken.

Deák Barbara: Csovek (Ember)
Az én tatám neve Deák László, de a faluban csak úgy emlegetik, hogy csovek., ami szerbül annyit jelent, hogy ember.
Az eset úgy történt, amikor erre a névre szert tett, hogy egy szerb bácsi kereste  a tatám apukáját. Ő nem tudta, hogy hívják a dédimet, de amikor meglátta, azt mondta:
-Evo je moj čovek! (Itt van az én emberem!)
Innen ered ez a név, ami átöröklődött már apukámra is. Így jár a falunkban a csúfnév generációról generációra.

Batárh Adrián: Bocsádi Károly
Volt valamikor egy ember, akit Szabó Károlynak hívtak. Ő dolgozott egy gazdánál, akinek sok méhecskéje volt.
A munkások reggeli közben mindig meséltek egymásnak. Egyik beszélgetés közepette szóba jöttek a méhecskék és Károly bácsi is okosat akart mondani. Így hát elmesélte, hogy ahol ő katona volt, arra a méhek sokkal nagyobban voltak és azokat úgy hívták, hogy bocsádi méhecskék.
Ezután rajta maradt az a név, hogy Bocsádi Károly, amiért nagyon haragudott. De még a dédunokán is rajta maradt ez a név.

Nagy Némedi Norbert: Rigó
A faluban sok néninek és bácsinak van csúfneve. Az egyik ilyen név a Rigó.
Volt egy kőműves bácsi, aki nagyon sokat fütyült. Ezért a munkatársai elnevezték Rigónak.
Vanaki a faluban aki csak így ismeri, pedig nem szereti, ha így hívják.

Polyák Ákos: Szúnyog
Volt egyszer egy sovány ember, akit úgy csúfoltak a faluban, hogy Szúnyog.
Ez az amber nagyon diétás volt és egy idő után nem bírt mozogni. A diétát nem akarta abbahagyni, egészen addig, míg meg nem hallotta, hogy legújabban Sovány Szúnyognak hívják. Ennek hallatára elhagyta a diétát és újra csak Szúnyog lett. Időközben rájött, hogy jó dolog az evés és elkezdték biztatni. Innentől Kövér Szúnyogra változott a neve. Mivel nem akart kövér ember lenni, ezért ma mégiscsak Szúnyognak hívják az emberek.

Tóth Bojnik Denisz: Szarka
Anyuék úgy mesélték, hogy a faluban azért hívják Szarkának a Szarkát, mert Horváth Laci anyukájának a mostohaapját Szarka Ignácnak hívták. Innen kedték el apukáját is hívni Szarka Mihálynak. A munkahelyén mindenki csak így ismerte. A rendes nevén nem is szólították. Így örökölte el a fia is a nevét. Őt is csak ezen a néven ismerik a faluban.

Mikus Ervin: Szarka, Pufi és az Erős János
Él a faluban egy Szarka nevű. Ezt az embert már gyerekkora óta így hívják.
Nem azért Szarka, mert hogy lop, csupán a nagyapja vezetékneve volt ez. Ő ezt nem igen bánja.
Van más furcsa nevű ember is a faluban. Az egyiket úgy hívják, hogy Pufi. Kövérségéről kapta a nevét. Ugyanis gyermekkorában szerette a hasát.
Egy másik embert meg Érős Jánosnak hívták. Ő egy nagyon vékony alkatú ember volt. Nevét a munkájából kifolyólag kapta. falverő munkás volt, aki egész nap a földet lapátolta, talicskázta és tömögette.
Sorolhatnám még a csúfnevek eredetét, mert sok van a falunkban, amit általában megörökölnek az utódok, de majd legközelebb folytatom.

Boros Gyevi Gábor: Sánta Géza
A falumban sok csúfnév van. Ezek közül választottam egyet. Volt egy bácsi, akit úgy hívtak, hogy Bicskei Géza. Őt az anyukám is ismerte. Őt a faluban csak úgy emlegették, hogy a Sánta Géza. Ez onnan eredt, hogy sánta volt.
Ő a Március 27. utcában lakott. Gyrerekei még most is ott laknak. Szerencsére  ők már egészségesek, de a falu őket is csak az apjukon keresztül emlegeti: a Sánta Géza fia, lánya vagy unokája.

Lajkó Fanny: Postás Béla
A csúfnevet nem a szülők adják, hanem az emberek. Ezzel azonosítják be az embert, mert van, hogy több ugyanolyan nevű is él a faluban.
Van olyan csúfnév, akinek a foglalkozása adta a másik nevét, van akinek a kinézete,és van aki a tulajdonsága alpján kapja.
Póstás Béci a fogalalkozásáról kapta a nevét, mert postás. Pedig szülei a juhász vezetéknevet adták neki. Már az ő apja is postás volt, s adta magát, hogy a gyerekei is azok legyenek. Mivel a faluban nem ő az egyetlen Juhász Béla, ezért hogy pontosabb legyen ráragasztották a Postás Béla nevet.

Rác Szabó Viktória: Buksi
Még régen, amikor a mama és a tata újságkihordók voltak a faluban, akkor a tatámat elnevezték Buksinak.
Azért kapta ezt a becenevet, mert az emberek úgy gondolták, hogy ő milyen okos, mert meg tudta jegyezni, hogy ki milyen újságot rendelt.
Szerintem ez kevés, hogy egy embert elnevezzenek, de ebbe beleszólásom nincs és sajnos neki sem.

Szabó Violetta: Szúnyog
Hogy honnan ered az a név, hogy Szúnyog? Ha kíváncsiak vagytok, elmesélem.
Volt a világon egy Sándor nevezetű ember. Ez az ember nagyon erős volt. El is híresztelte magáról ezt. Mindenki el is hitte. Egyszer barátokat hívott el magához és kártyázás közben egy szúnyog szállt rá. Annyira erőszakos volt ez a jószág, hogy nem hagyta kártyázni. Csak a szúnyogot leste, vadászta innen fogva. Meg is jegyezték a többiek, hogy jobban érdekli a szúnyog, mint a kártya. El is nevezték innentől fogva Szúnyognak. Innen ered a Szúnyog neve a faluban.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: