Fedák Anita: Eszter

Hol volt, hol nem volt, a Mátrától innen, a karácsondi második letérőtől számított első épület harmadik szintjének utolsó szobájában élt Eszter. Huszonhat pajtásával nagy boldogságban élt az Autista Központban. Különleges kislány volt Eszter. No nem azért, mert ő a többi gyerektől eltérően már négy éves kora óta a szociális intézmény lakója volt és soha nem látogatta meg sem anyuka, sem apuka. Nem. Eszter a maga nyolc évével arról beszélt és álmodozott folyton, hogy egyszer repüljön. Én, az ügyeletes éjszakai ápolónője, egyik este bementem hozzá kicsit beszélgetni:

Tudtad, hogy a Boeing 747, beceneve a „Jumbo Jet”? – szögezte nekem aznap este a kérdést.

 • Nem tudtam, Eszter – vallottam be őszintén.
 • Két 747-est módosítottak a Space Shuttle űrsikló légi szállításához és légköri teszteléséhez, mindkettő neve Shuttle Carrier Aircraft.
 • .. Érdes… – motyogtam, miközben a ruháit próbáltam elrendezni a szekrényében.
 • Az egyik a N905NA lajstromjelű 747–100, amelyet az American Airlines-tól vettek meg 1974-ben. Áramlástani tesztjeit a NASA Dryden Repüléskutató Központjában végezték 1976-ban. A Challenger-katasztrófát követően készítették elő a második gépet, amely 1990-ben kapta meg az FAA-tól a típusalkalmasságit, N911NA lajstrommal és állt szolgálatba a NASA-nál. A 747–100SR a Japan Airlines tulajdonában volt 1988-ig.
 • Ez igazán érdekes. Szereted a repülőgépeket? – kérdeztem az autista kislányt.
 • Meg a reptéri tűzoltókat. De most a Boeing 747-ről beszélek veled. Az első siklószállítás 1991-ben történt, mikor az új Endeavour űrrepülőgépet emelte át a kaliforniai Palmdalebeli gyárból a floridai Cape Canaveralbe. Már van vagy háromszáz képem róla.
 • Gyűjtöd?
 • Meg a reptéri tűzoltókat. De most a Boeing 747-ről beszélek veled. – mondta kissé emeltebb hangon.
 • Ne haragudj – próbáltam kedvesnek lenni és mellé ültem.
 • Tudsz nekem hozni vagy 10 Boeing 747-est?
 • ???. De…Hogyan hozzak én neked repülőgépeket?
 • A kezedbe – hangzott a válasz és fejét csóválva nézett rám azzal a tündérkék szemével.
 • Úgy érted képeket a repülőkről?
 • Képeket, a kezedben – mondta Eszter és kezdett furcsán nézni rám, hogy ezt miért nem érti egy felnőtt néni.
 • Értem.
 • De hozzál még Malévos-t is – szólt az újabb kérés. – Láttál már nyolckerekű, összkerék-hajtású MAN-Rosenbauer Panthert?
 • Hogy mit?
 • Repülőtéri tűzoltóautó. Van abból is vagy száz képem. Ez igazgyöngy itt a nyakadban? – a kérdés annyira váratlanul ért, hogy gyorsan felálltam és ismét pakolni kezdtem.
 • Lány létedre miért az autókat kedveled? – kérdeztem már hátat fordítva.
 • Nem jól raktad a trikókat. A piros után mindig fehér jön és csak azután a kék. Mikor hozol nekem Boeing 747 „Jumbo Jet”-et?
 • Talán holnap. Ebéd után nyomtatok neked képeket az internetről.
 • Tudod, hogy kell beírni a googlébe? Beírod, hogy repülőgép, meg Boeing és kiad neked vagy száz képet. Ha beírod, hogy tűzoltóautó, repülőtér, akkor meg a MAN-Rosenbauer Pantherből is nyomtassál vagy tízet. Megint nem jól raktad a pulóvereket. Mondom, hogy a fehér után tedd a kéket. Most ideges lettem.
 • Rakjuk megint át – mondtam a szöszkehajú kislánynak.
 • Jó. Csak, hogy megtanuljad, hogy kell – és eltolva a szekrénytől egyedül rakosgatta tovább a frissen vasalt ruháit.

Mikor Esztert ágyba dugtam kimentem a könyvtárszobába és az internetes keresőbe beírtam a kért járműveket. A Boeing 747, amelynek a beceneve a „Jumbo Jet” legalább 34 találatot adott. No, melyikre kattintsak tettem fel önmagamnak a kérdést. És találomra a 21-es találatra klikkeltem.

– Itt a google varázsló – szólalt meg hang. – Ön a virtuális világ Tündérvarázslójának Apps rendszerébe került és mivel személyében az egy milliomodik böngészőt köszönthetjük három kívánság teljesítésére jogosult. Önnek egy perc áll a rendelkezésére a kívánságok megadására, melyeket rendszerűnk azonnali feldolgozás után végre is hajt. Várjuk az első kívánság megadását – szólt a kerregő, kattogó hang.

A meglepetéstől csak bámultam a számítógép képernyőjét és pislogtam nagyokat. Aztán a pillanat töredéke alatt megszületett a kívánságlistám.

– Kedves varázsló, elsőként szeretnék Eszterrel, a hátsó szoba harmadik ágyából felülni egy Boeing 747-re és elrepülni a NASA Központba, ahol a tetőn puncsos, vaníliás, sztracsatella fagyit eszünk majd. A második kívánságom, hogy fagyizás után átüljünk Eszterrel egy Endeavour űrrepülőgépre és meguzsonnázzunk a Marson. De figyelmeztetlek, hogy kakaós csiga is legyen meg sok-sok vaníliakrémes süti, mert Eszternek az a kedvence. És végül hazatérve a reptéren várjon minket egy MAN-Rosenbauer Panther tűzoltóautó, amivel visszajövünk Karácsondra a Központba. Na ezeket a kívánságokat biztosan nem tudod teljesíteni Nagy Google Varázsló – kuncogtam jó nagyokat, de mekkora volt a meglepetésem, mikor a komputer közölte, hogy 5 percem van a startidőig és gyorsan öltözzünk fel melegen, mert a Marsról hószállingózást adtak hírül a helyi meteorológusok.

Gyorsan berohantam Eszter szobájába, ahol békésen szuszogtak a többiek és felkapva az alvó kislányt meg a szekrényéből a kék pulcsiját gyorsan „rávarázsoltam” a meleg ruhadarabot.

Mire visszaértem a terembe már ott a Boeing 747-es a maga pompájában és még álmélkodni sem volt időm, mert azonnal kinyílt a gépajtó és bentről egy kedves hang beinvitált:

– Köszöntjük a NASA Dryden Repüléskutató Központ egyik járatán. Fáradjanak be kedves utasaink.

Az alvó Eszter a hangra hirtelen kinyitotta a szemét.

– Repülünk Anita néni? De jó. Átvehetem az irányítást? Ne félj, ismerem a gép szerkezetét. Két vagy négy hajtóműves? – szegezte nekem a kérdést.

– A gép a világ legnagyobb és legerősebb hajtóműveivel repül, ami a General Electric GE90 sugárhajtóművet használja, s melynek átmérője 3,25 méter – adta meg a választ a láthatatlan hang.

– Remek. – ujjongott Eszter. – Akkor két-hajtóműves (twinjet). A kialakítással nagyobb üzemanyag takarékosság érhető el, mint a három-hajtóműves (trijet) vagy négy hajtóműves repülőgépeknél – konstatálta a tündérszemű kis ápoltam.

Eszter pillanatok alatt átvette az irányítást. Én pedig csak kapkodtam a fejem. A Google varázsló valóban teljesítette a kívánságaimat, Eszter pedig önfeledten kacagott: a Nasa Központban a fagyikat nyalogatva, a Marson a hó-pillangókat kergetve, hatalmas hópihe virágcsokorral hadonászva. A reptérre érve egy puszit is adott a MAN-Rosenbauer Panther tűzoltóautó piros motorház tetejének és Karácsondig Weöres Sándor Fut robog a kicsi kocsi… c. verset énekelve ült peckesen a kormányülésen.

Az éjszakai kaland után hazatérve kicsit aggódtam, hogy a marsi pillangók kergetése közben Eszter kék pulcsija beleakadt egy faágba és elszakadt. Hajnalban gyorsan megvarrom, csitítgattam magam és a tűzoltóautóból kiszállva egyenesen Eszter szobájába kísértem a még mindig vidáman ugrabugráló kislányt.

Másnap reggel az ügyeletet leadva ismét bekukkantottam a tündérszemű kislányhoz. A kék pulcsiját kerestem, de nem volt a széken. A szekrényhez léptem és kinyitottam. Eszter állt meg a hátam mögött:

 • Megint nem jól raktad a pulóvereket Anita néni. Mondtam, hogy a fehér után tedd a kéket…

Eszter rám nézett, megfogta a kezem, és az éjszakai úton megfoszlott kék pulcsit úgy gyűrtük be közösen a szekrénybe, hogy az szegény csak egy nagyot nyekkent…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s