Fedák Anita: Karácsonyi mese

Karácsonyi jelmezes jelenet kisiskolásoknak

Szereplők:

Grimm bácsi:

Piroska:

Farkas:

Hófehérke:

Boszorkány:

Nagymama:

Királylány:

Vadász:

Bohóc:

Hamupipőke:

Törpék (Szende, Szundi, Morgó, Hapci):

Grimm néni:

Jancsi/Juliska:

Tündér

(A díszlet egy erdei tisztást ábrázol fákkal körülvéve)

  1. jelenet

Grimm bácsi (berohan, nagyon kétségbe van esve) : Ó, mekkora baj érte ősz fejemet! Egy pillanatra nyitva hagytam a karácsonyra elkészített mesekönyveimet, és valaki elrabolta az én kedves mesehőseimet Jaj, jaj nekem (egy nagy zsebkendővel törölgeti a homlokát).

Hamupipőke (bejön, az egyik cipője hiányzik): Mi történt Grimm bácsi? Csak nem a róka vitte el a Grimm néni tyúkjait?

Grimm bácsi (elkeseredve): Nem, dehogy, kedves Hamupipőke. A mesefiguráim tűntek el a könyveimből. Képzeld el, éppen csak létrehoztam őket, hogy a karácsonyi ajándékkönyveket megtöltsem velük, és valaki kilopta őket az oldalakról.

Királyfi (futva bejön): Ó kedves Hamupipőkém, már mindenhol kerestelek. A kristálycipődet hoztam utánad.(odaadja a cipőt, amit Hamupipőke felhúz. Majd meglátja a bánkódó Grimm bácsit). Hát veled Grimm bácsi mi történt, hogy ennyire lógatod az orrodat?

Grimm bácsi: Jaj, ne is kérdezd, kedvenc Királyfim. Valakik ellopták a meséimből a hősöket. Segíts megtalálni, kérlek. Ráadásul Grimm néni rám bízta a mákdarálást.

Hamupipőke (nyugtatgatja Grimm bácsit): Legyél csak nyugodt, kedves Grimm bácsi, a mákdarálást rábízzuk Jancsira és Juliskára. Mi pedig, azok a mesehősök, akiket nem loptak el a gazfickók, segítünk neked a társainkat megtalálni. Hahó, Jancsi! Hahó, Juliska!

Királyfi: (kimegy és visszajön egy mákdarálóval és egy nagy tállal. Utána jön Jancsi és Juliska): Még szerencse, hogy Jancsi és Juliska nem került a tolvajokhoz, így most segítenek a Grimm családnak. De aztán a bejgliből mi is kérünk.

Jancsi (leül a darálóval a sarokba): Én darálom a mákot.

Juliska (mellé ül): Én meg darálom majd a diót.

(Ők maradnak, a többiek kimennek)

  1. jelenet

(Bejön Hófehérke a Törpékkel, a Tündér, a Nagymama (össze van kötve a kezük), a Farkas és a Bohóc. )

Bohóc (ugrándozva, jókedvűen): No, majd én megmutatom, hogy az igazi mesék a bohócokról szólnak(innentől méltatlankodva). Ilyen mostohán bánni a legszínesebb figurákkal, kihagyni minden jó kis történetből. Ez igazságtalanság. A Boszorkánynak segítek, mert ő is meg van sértődve. Miért Hófehérke szebb nála? Miért Piroska eszi meg a nagymamával a sok süteményt? Miért, miért, miért?  

Farkas (dörzsöli a kezét): Igazad van, Bohóc pajtás. Ezeket a mesehősöket majd nagyon unják a gyerekek, és most átírjuk az összes történetet, hogy karácsonyra a gyerekek csak gonoszságokat olvassanak.

Bohóc: Mégpedig úgy, hogy a mézeskalács-házikót én fogom örökölni a nagymamától és Piroska nagymamája nekem süti majd a legfinomabb mákos bejglit.

Farkas: És én? És én milyen szerepeket kapok majd a mesékben?

Bohóc (töri a buksiját): Hát te… Mondjuk… Á, megvan. Te leszel az erdő királya. Na mit szólsz hozzá?

Farkas: Nagyon jó lesz. (bólogatva)

                                               (Bejön a Boszorkány)

Boszorkány: Na, hadd nézzem, mindet összefogdostátok nekem? Hé-hé-hé. Itt csak négy törpe van. Hol van még három?

Törpék egyszerre: A fiúk a bányában dolgoznak.

Boszorkány: Ne hazudjatok, most karácsony van. Ilyenkor mindenki ajándékok után szaladgál, meg ünnepel. Fújj, de utálatos szokás. Brrrrrrr…. Na jó. Itt a zacskó arany, menjetek dolgotokra (átnyújt egy zacskó aprópénzt a Bohócnak). Majd én tudom, mit csinálok ezekkel a bitangokkal.

Bohóc: Álljon csak meg kedves boszorkány asszonyság. Nem erről volt szó. Úgy beszéltük meg, hogy átírjuk a meséket és a gyerekek minket fognak szeretni, nem Piroskát vagy Hófehérkét.

Boszorkány: Micsodaaaaaaaaaa? (csípőre tett kézzel, méltatlankodva). Még, hogy téged, te színesre mázolt krumpliorrú pojáca, meg ezt a rusnya szőrpamacsot? Engem, csakis engem fognak szeretni a gyerekek. Én leszek minden mesének a főszereplője, és nem fognak mást olvasni, csak azt, ami rólam szól. Értitek? (odatuszkolja a többi mesefigurához a Farkast és a Bohócot is). Na, most mind megvagytok és lapátra kerültök. Aztán pedig be a kemencébe és karácsonyi vacsora lesz belőletek. Féltek?

Mind: Igen, félünk.

Boszorkány: Akkor jó. Én most egy kicsit szundítok, mert nagyon elfáradtam. De ti nehogy szökni próbáljatok, mert duplán sütök meg mindenkit (leheveredik és elalszik).

III.                jelenet

(Bejön a Királyfi, Grimm bácsi, és a Vadász)

 Vadász: Na itt vannak. Jól sejtettem. Már megint a gonosz boszorkány keze van a dologban. Itt egy zsineg, gyorsan kötözzük meg. (megkötik az alvó boszorkányt, mire az felébred).

Boszorkány: Azonnal vegyétek le ezt rólam, én semmit nem csináltam.

Grimm bácsi: Akkor hogyan kerültek ide az én mesekönyvemből eltűnt hősök? Tudd meg, hogy ezért száműzlek a mesékből és helyetted a gonosz varázsló lesz minden mesetörténetem hőse.

Tündér: Ne tessék elküldeni kedves Grimm bácsi: ha nem gonosz boszorkány a mesékben, kinek a három kívánságát fogom teljesíteni?

Hófehérke: Drága, aranyos Grimm bácsi, ne tedd lapátra a boszorkát, mert akkor én soha nem találkozom a Királyfival.

Jancsi és Juliska: Tessék, őt szabadon engedni kedves Grimm bácsi, mert akkor soha nem jutunk el a mézes-kalács házikóhoz.

Piroska: Ha nem lesz Boszorkány és más gonosz hős a történetekben, a gyerekek soha nem találkoznak a rosszal és unatkozni fognak. Egész nap csak az interneten fognak játszani és más mesehősöket keresnek.

Nagymama: Maradjanak ezek a rosszaságok a mesékben, mert akkor mit fog olvasni az én kis unokám a mesekönyvekben?

Grimm bácsi: Igazatok van. Nem fognak majd olvasni. A számítógép elrontja majd a szemüket és nem kapnak szép színes mesekönyveket karácsonyra. Na, jó, legyen kedvetekre. Meg úgyis karácsony van. Mindenkit meghívok a Grimm anyó sütötte mákos bejglire, legalább nem zsörtölődik velem, hogy megint hiába süt annyit. Hahó, Grimm anyó, merre vagy?

(Bejön Grimm néni)

Grimm néni: Na végre már, hogy én is bejöhetek. Úgy megijedtem, hogy elbújtam a Farkastól. Itt a finom mákos és diós bejgli, fogyasszátok egészséggel.

(VÉGE)

Reklámok

Fedák Anita: Karácsonyi mese” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: